Trainer / coach:                  Robbie van Dooren

Teambegeleider                 Eef Bal

Bondsafgevaardigde         Martin van Lieshout

20 september 2010 - NEDERLAND START EK MET NEDERLAAG

Wisselvallig Oranje verliest met 9-1 van Duitsland

Viareggio - Nederland is het EK begonnen met 9-1 verlies tegen Duitsland. Bij rust stond de stand 7-0 op het scorebord. Oranje begon goed aan de wedstrijd. De eerste 10 minuten werd geconcentreerd gespeeld en lukte het Oranje om Duitsland niet in zijn spel te laten komen. Maar na deze sterke openingsfase zakte Nederland ver terug. Duitsland kreeg veelte veel ruimte en maakte hiervan onmiddellijk gebruik. De doepuntenmachine van de oosterburen kwam opgang. Ondanks uitstekend keeperswerk van Joey van den Dungen stond de teller voor Duitsland bij rust op 7 doelpunten.

Na rust herpakte Nederland zich en haalde weer het niveau van de openingsfase. In tegenstelling tot de eerste helft was het team van coach Robbie van Dooren nu wel in staat om dit niveau tot het einde vast te houden. De doelpuntenmachine van Duitsland was ontregeld. Het werd in de tweede helft een gelijkopgaande strijd waarbij Nederland meerdere scoringskansen kreeg. Uiteindelijk lukte het Nederland het om via Bram van Duijnhoven het eerste Oranje EK doelpunt te scoren. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechters Ventura (Portugal) en Boris Tarassioux (Frankrijk) was de eindstand 9-1. Robbie van Dooren:”We moeten hiermee genoegen nemen. In de laatste fase van de eerste helft zijn onnodig veel doelpunten gevallen. Het leek wel dat de jongens nog niet besefte dat het EK was begonnen. Gelukkig zagen we in de tweede helft een ander team. Nu werd wel tot het einde toe voor elke bal geknokt. Alleen met 100% inzet hebben wij hier iets te zoeken. De volgende wedstrijd tegen Portugal zal heel zwaar worden. De Portugezen maakte een ijzersterke indruk tegen Zwitserland. We zullen dan echt alles moeten geven om niet van de baan te worden gespeeld."

21 september 2010 - PORTUGAL OPPERMACHTIG

Oranje verliest met grote cijfers van Portugal

Viareggio - In de tweede wedstrijd van het EK heeft Nederland een grote nederlaag moeten incasseren. Portugal was met 19-0 te sterk voor Oranje. Met name in de eerste helft werd Nederland overklast door de Portugezen. Bij rust stond tot groot ongenoegen van coach Robbie van Dooren de stand 14-0 op het scorebord. In de tweede helft herpakte Nederland zich en bood het meer weerstand tegen de virtuoze Portugezen. De duels werden feller aangegaan en er werd geknokt voor elke bal.

Robbie van Dooren: “Als we de eerste helft net zo hadden gespeeld als in de tweede helft dan hadden we hier niet met deze grote cijfers verloren. Ik vind het onbegrijpelijk waarom niet vanaf het begin tot het laatste fluitsignaal met de instelling zoals in de tweede helft gespeeld kan worden.” Woensdagavond speelt Nederland de laatste poulewedstrijd tegen Zwitserland, dat evenals Nederland nog steeds wacht op de eerste overwinning.

22 september 2010 - OOK ZWITSERLAND TE STERK VOOR ORANJE

Viareggio - Nederland heeft ook de derde groepswedstrijd verloren. Zwitserland was met 8-0 te sterk. Bij rust stond de stand 3-0 op het scorebord. In de eerste helft wist Nederland Zwitserland goed partij te geven, maar wist helaas niet tot score te komen. Met een afstandschot en twee keer een rebound lukte het Zwitserland wel om de Oranje doelman te passeren. De tweede helft begon slecht voor Nederland, Zwitserland maakte gelijk in de eerste minuut alweer het vierde doelpunt. Hierna zette Zwitserland Nederland steeds meer onder druk en liep de score gestaag op. De eindstand werd uiteindelijk 8-0 voor Zwitserland.  Robbie van Dooren:”Het was jammer dat we de eerste helft niet tot score konden komen. De kansen zijn er weldegelijk geweest. De eerste drie Zwitserse doelpunten vielen erg ongelukkig, het waren zeker geen uitgespeelde kansen. In de tweede helft mist Nederland het niveau en zelfvertrouwen om de wedstrijd alsnog te doen kantelen". De verrassing van de avond was het 4-4 gelijk spel van Duitsland tegen Portugal. Met nog 30 seconden te spelen stond Duitsland zelfs nog op een 4-3 voorsprong. Maar na een 15de teamfout kon Portugal op de valreep nog op gelijke hoogte komen met Duitsland. Uitblinkers bij Duitsland waren Milan Brand met 3 doelpunten en keeper Tobias Wahlen.  Ook het 4-4 gelijk spel van gastland Italië was verrassend. In een redelijk gevulde sporthal wist Italië in de slotfase op gelijke hoogte te komen tot groot enthousiasme van het thuispubliek. Donderdag staan de kwartfinales op het programma. Nederland speelt om 18.00 uur tegen de poulewinnaar Spanje.  De andere wedstrijden zijn: Engeland – Portugal, Frankrijk – Zwitserland en de kraker Duitsland – Italië.

23 september 2010 - SPANJE OVERKLAST NEDERLAND

Viareggio - Nederland heeft het Spanje niet moeilijk kunnen maken in de kwartfinale van het EK junioren. Na een 10-0 ruststand speelde Spanje in de tweede helft de wedstrijd rustig uit en nam het genoegen met een 12-0 overwinning.

24 september 2010 - NEDERLAND STELT TELEUR NA GOED BEGIN

Viareggio - Nederland begint fel en geconcentreerd aan de wedstrijd tegen Duitsland. Robbie van Dooren heeft er op gehamerd dat Duitsland tot tweemaal toe een mentale klap heeft moeten verwerken. Eerst het gelijke spel tegen Portugal terwijl winst binnen handbereik lag en in de kwartfinale verlies tegen Italië. Wij moeten daarvan gebruik maken door Duitsland vanaf het begin signaal te overrompelen en voluit op de man te gaan spelen. Dit lijkt aanvankelijk te lukken. In de begin fase komen de Duitsers moeilijk in hun spel. Zelfs bij een 2-0 achterstand gelooft Nederland nog in een verrassing. Vol overtuiging wordt de aanval gezocht. Het leidt zelfs tot de “anslusstreffer”. Maar hierna gaat het mis. In de laatste 5 minuten van de eerste helft kantelt de wedstrijd en neemt Duitsland afstand van Nederland.In de tweede helft is het spel van Nederland van een bedroevend niveau. Duitsland krijgt alle gelegenheid om de score verder op te voeren. Een onnodige 19-1 nederlaag is het gevolg.  Coach Robbie van Dooren:”Onbegrijpelijk het verschil tussen de eerste en tweede helft. In de begin fase werd gevochten voor elke bal en werd vol overtuiging verdedigd. We zagen zelfs kans om enkele mooie aanvallen op te zetten hetgeen resulteerde in een mooi doelpunt van Dennis Brands. Maar in de tweede helft gingen de kopjes hangen en konden wij vanaf de kant het tij niet meer keren. Zeer teleurstellend dat wij hier met 19-1 van de baan zijn gespeeld”. Nederland moet zich nu herpakken en alles geven in de laatste wedstrijd tegen Engeland.

25 september 2010 - NEDERLAND SPEELT GOED MAAR VERLIEST TOCH

Viareggio - In de laatste wedstrijd van het EK tegen Engeland heeft Nederland laten zien dat het vanaf het begin signaal tot het eindsignaal voluit te kunnen spelen. De wedstrijd tegen Engeland was een gelijk opgaande strijd waarbij Nederland aanvankelijk de meeste scoringskansen kreeg. Maar het kleine beetje geluk ontbrak ook in deze wedstrijd. Keer op keer stuitte Nederland op de uitstekende Engelse doelman. Aan de andere kant hadden de Engelsen wel het geluk aan hun zijde. Bij rust stond een geflatteerde 4-0 voor Engeland op het scorebord. In de tweede helft bleef Nederland vechten voor een goed resultaat. Het mocht echter niet zo zijn. Nederland verliest ook de laatste wedstrijd met 7-1. Robbie van Dooren:”Ik moet de jongens complimenteren met deze laatste wedstrijd. Ondanks de moeilijke week die we achter de rug hebben konden de jongens het opbrengen om de hele wedstrijd voluit te gaan. Jammer dat we zo moeilijk tot scoren kunnen komen. We waren in deze wedstrijd vrijwel gelijkwaardig aan de Engelsen."

In een spectaculaire finale tussen Portugal en thuisland Italië weet Portugal tot grote teleurstelling van het fanatieke thuispubliek Italië met 2-1 te verslaan. In de kleine finale revancheert Spanje zich enigszins voor het verlies in de halve finale door Frankrijk met 3-1 te verslaan.