top of page

WK 2009 VIGO (Spanje)

2 juli 2009,   Nederland vertrekt naar de wereldkampioenschappen

 

Door: Harold de Wit

 

Vrijdagochtend is het dan eindelijk zover: het Nederlands team vertrekt naar het walhalla van het internationale rolhockey: de Wereldkampioenschappen rolhockey in Vigo (Spanje).

Het Nederlands team verschijnt met een nieuwe samenstelling op de baan. Na het afscheid van Lowie Boogers, Arjan van Gerven, Marty van den Brand en Erik Habraken heeft bondscoach Tonny van den Dungen een aantal nieuwe, jonge spelers de kans gegeven hun eerste grote toernooi te gaan spelen.

 

Robbie van Dooren, Michel van Gemert, Luuk Bischoff en Harold de Wit vormen de routiniers binnen het team. Opvallend is de terugkeer van Rudy van Deursen die na het WK van 2003 zich niet meer beschikbaar stelde voor het Nederlands team. In de oefenwedstrijd tegen Duitsland speelde hij meteen een opvallende wedstrijd. Ook Buddy Swinkels en Jeroen Dwars zijn weer terug in de selectie nadat zij vorig jaar nog het EK in Oviedo meespeelden. Tim Thissen maakt als tweede keeper nog steeds ontwikkeling en zal ongetwijfeld weer wat speelminuten op de WK mee kunnen pakken. De jongelingen Niels Janssens en Ricardo van den Heuvel zijn sleutelspelers in het juniorenteam dat gaat meespelen op de WK in Bassano later dit jaar. Deze ervaring zal hun ontwikkeling enkel versnellen.

 

De vraag is wat Nederland kan laten zien tijdens dit WK. Door allerlei omstandigheden is de voorbereiding minimaal geweest. Tijdens het voorbereidingstoernooi in Cronenberg en in de oefenwedstrijd tegen Duitsland liet Nederland bij vlagen uitstekend rolhockey zien, maar de wedstrijden gingen nagenoeg allemaal verloren. Doel op de WK is handhaving in de A-poule, maar dit zal een enorm lastige klus worden, gezien de tegenstand.

 

Vrijwel alle ploegen op de WK hebben een zeer intensieve voorbereiding gedraaid en feit is ook dat het niveau op mondiaal niveau in de breedte hoger is geworden. Vanzelfsprekend is de traditionele top 4, Spanje, Portugal, Argentinie en Italie favoriet voor de wereldtitel, maar met Frankrijk, Zwitserland, Angola en Brazilie zijn er ook de nodige gevaarlijke outsiders.

 

Nederland treft in de poule het sterke Zwitserland dat na de WK in Montreux, waar het zilver behaalde, ook een stevige verjongingslag heeft doorgemaakt. Daarna volgt het ijzersterke Brazilie met de grote sterren Didi, Karam en Cacau. Tenslotte speelt Nederland nog Andorra, dat feitelijk een clubteam is dat meespeelt in de Catalaanse competitie. 

 

Onder normale omstandigheden mag niet van Nederland verwacht worden dat het als tweede eindigt in de poulefase. De volgende tegenstander zal dan waarschijnlijk Mozambique of Colombia zijn. Dat is een wedstrijd waar voor Nederland kansen liggen onmiddelijk de handhaving veilig te stellen.

 

Gaat deze wedstrijd verloren, dan volgen nog slopende wedstrijden in de kelder van de WK om degradatie alsnog te voorkomen.

 

4 juli 2009,   Rolhockeyers klaar voor het WK

 

door Mayke Wijnen.  (Uit Eindhovens Dagblad)

 

EINDHOVEN - Dat rolhockey in Nederland een kleine sport is, blijkt wel uit het verloop in het nationaal team. Voor Michel van Gemert (31) en Rudy van Deursen (30) van RC De Lichtstad uit Eindhoven wordt het WK in Spanje alweer hun respectievelijk vijftiende en achtste eindtoernooi. 

 

"Als ik me beschikbaar stel, hoef ik niet bang te zijn dat ik er niet bij zit", zegt Van Gemert. Niet uit arrogantie, simpelweg omdat er met zes Nederlandse teams weinig keuze is voor de bondscoach. Ook Ricardo van den Heuvel (18) van RC De Lichtstad, gaat mee naar Spanje. Het is zijn eerste WK. "Geweldig dat ik dat mee mag maken." Van Deursen: "Maar ook voor ons blijft het bijzonder je met de wereldtop te mogen meten. We werken fulltime en ik heb vanavond nog mijn contributie overgemaakt. Dan praten we over een ander niveau dan in Spanje. Daar zijn meer dan 1500 clubs met veel profrolhockeyers." En dus gaat het team zonder zich al te veel illusies te maken naar Vigo. "We gaan voor handhaving in de A-poule", aldus Van Deursen. Dat wil zeggen dat de Nederlanders van de zestien minstens dertiende moeten worden. Zo niet, degradeert het team en moet het volgend jaar tijdens het WK voor B-landen strijden voor promotie. 

 

5 juli 2009,   Spectaculaire opening WK

 

Gisteravond werd voor 2000 toeschouwers de WK rolhockey 2009 in Vigo geopend met een spectaculaire openingsceremonie. In het bijzijn van onder andere de Spaanse staatsecretaris van Sportzaken, Michel Salgado van Real Madrid en voorzitter Harro Strucksberg van de FIRS werd na de intocht van de 16 deelnemende landen het WK officieel geopend.


Na de openingsceremonie speelde Spanje de openingswedstrijd tegen Mozambique, het team waartegen Nederland in 2006 nog de finale in de WK B-poule verloor in Montevideo, Uruguay. Spanje, dat dit WK speelt zonder de wereldsterren Panadero en Texeido van Barcelona, maakte niet de indruk zoals de Spanjaarden de afgelopen jaren de EK's en WK's domineerde. Spanje heeft al 29 wedstrijden op rij tijdens EK's en WK's gewonnen, zo viel hier in de kranten te lezen. Het laatste puntverlies dateert van de EK 2004 in La Roche sur Yon toen Nederland spectaculair gelijk speelde tegen Spanje (1-1). Zoals nu blijkt een historisch gelijkspel.

 

Spanje wist de wedstrijd tegen Mozambique uiteindelijk te winnen met 7-0 (4-0). Een "geduldige lawine" zoals de Spaanse pers het aanvalspel van de Spanjaarden betitelden. Bancellis (1), Ordeig (2), Torra (1), Bargallo (1) en natuurlijk Pedro Gil (2) maakten de doelpunten.

 

Vandaag staat voor Nederland de openingswedstrijd tegen vice-wereldkampioen Zwitserland op het programma. Na de succevolle EK in 2006 en de WK in 2007 heeft Zwitserland als beste amateurland naam gemaakt. Na de WK in Montreux heeft Zwitserland een verjongingsslag doorgevoerd na het vertrek van de succesvolle trainer Alain Richard. De nieuwe Spaanse trainer Juan Antonio Zaballa is nog midden in de opbouw van een nieuw succesvol team.

 

De Zwitsers zijn al in januari met de voorbereiding begonnen en hebben daarna deelgenomen aan de Trilux Cup (welke winnen werd afgesloten) en de Coupe des Nations (waarbij overwinningen werden behaald tegen Macau, Montreux en Frankrijk, maar verloren werd tegen Angola en Argentinie). In het weekend voor de WK werden een tweetal oefeninterlands gespeeld tegen Duitsland, waarbij 1 x gewonnen werd en 1 x gelijk werd gespeeld. In Vigo zelf speelden de Zwitsers nog een oefenwedstrijd tegen USA waarbij met 6-1 werd gewonnen.

 

In groep B is Zwitserland samen met Brazilie de favoriet voor de groepswinst.Sterren van de ploeg zijn Jerome Desponds (prof bij Roller Novara, I), Federico Garcia Mendez (prof bij Giovanazzo, I) en het 18-jarige toptalent Jordi Ortola van SHUM Macanet, Spanje.

 

Nederland is ondergebracht in het uitstekende Zenit Hotel in Vigo en heeft gisteren, evenals alle teams, de baan in Vigo getest. Het toernooi wordt gespeeld op een parketvloer "met een gebruiksaanwijzing"., de keuze van de wielen speelt dus een belangrijke rol. Iedereen is fit en het team hoopt dit WK een goede indruk achter te laten. Tegen Zwitserland heeft Nederland vanuit de rol van underdog niets te verliezen.

 

 

6 juli 2009,   Nederland opent sterk tegen vice-wereldkampioen Zwitserland

 

Het Nederlands team heeft de openingswedstrijd van poule B in Vigo uitstekend gepresteerd door vice-wereldkampioen 2007 Zwitserland op 4-0 te houden. Met name in de eerste helft zat Nederland fantastisch in de wedstrijd en was het gelijkwaardig aan de op hoog niveau spelende Zwitsers. Nederland speelde in de basisopstelling met keeper Harold de Wit, aanvoerder Robbie van Dooren, Rudy van Deursen, Michel van Gemert en Luuk Bischoff. Zwitserland gaf Nederland verdedigend de nodige ruimte waardoor Nederland in de gelegenheid werd gesteld prima aanvalspel te laten zien. De ruimtes op de baan werden goed benut en met name van achteruit bleek Nederland vele malen balvaster dan tijdens de EK vorig jaar in Oviedo. Ook verdedigend zat het goed in elkaar. Binnen de zone werd prima verdedigd, waardoor de Zwitsers die met een moordend hoog baltempo combineerden enkel via afstandschoten gevaarlijk konden worden. Keeper Harold de Wit was echter solide op de schoten. In de beginfase waren er zelfs enkele kansen voor Nederland de score te openen. In de gelijkwaardige eerste helft waren het toch de Zwitsers die de score openden. In de 11e minuut miste de Zwitserse vedette van Roller Novara, Jerome Desponds, nog een directe vrije slag na direct blauw voor Rudy van Deursen. In de 13 minuut was het toch raak door Desponds, hoewel dit met het nodige geluk gepaard ging. Een afgeslagen bal door keeper De Wit belandde op de benen van Robbie van Dooren, waarna de bal voor het doel bleef liggen en simpel kon worden binnengetikt, 1-0. Nederland bleef echter doorgaan en kreeg met name in de slotfase van de eerste helft de nodige kansen de gelijkmaker binnen te schieten. Helaas gingen deze kansen verloren. De tweede helft begon dramatisch voor Nederland. Uit het ritme uit de kleedkamer gekomen wist Zwitserland een mooi uitgespeelde counter in de eerste minuut te verzilveren. Op aangeven van Desponds kon Garcia, speler van het Italiaanse Giovinazzo, de 2-0 binnentikken. Nog gaf Nederland niet op, ondanks het feit dat de Zwitsers hun combinatiespel nog sneller uitvoerden. Vechtend als leeuwen in de verdediging bleef Nederland hopen op meer. Zwitserland kon echter de 3-0 in deze fase niet gemaakt krijgen, terwijl Nederland op de counter bleef loeren. Nadat Rudy van Deursen en Michel van Gemert een prachtig uitgespeelde vrije slag net niet konden afronden, was het voor de Spaanse bondscoach genoeg, Zwitserland besloot de wedstrijd tien minuten voor tijd al uit te gaan spelen. Vanaf dat moment ging Nederland meer druk zetten op de bal, helaas met het verkeerde resultaat. Het leverde Zwitserland een tweetal directe vrije slagen op die door Garcia in de 33e en 35e minuut ijskoud werden benut. Eindstand 4-0, een resultaat om trots op te zijn en dat perspectief geeft voor het verdere vervolg van het toernooi. Zeker genoemd moet worden dat de jongelingen Buddy Swinkels en Niels Janssens (pas 17 jaar) in fasen van de wedstrijd invielen en keurig meedraaiden in het Nederlandse team. Niels maakte hiermee op zeer jonge leeftijd zijn debuut op een senioren-WK.

Morgen staat de zware wedstrijd tegen Brazilië op het programma. Brazilië stelde vanavond zwaar teleur door slechts met 2-1 te winnen van Andorra.

 

 

6 juli 2009,   Nederland wacht loodzware wedstrijd tegen Brazilië

 

Vanavond om 21.30 uur speelt Nederland de tweede wedstrijd in poule B, dat gisteren Andorra met moeite van zich af wist te houden, maar met een 2-1 overwinning toch de volle winst pakte. Brazilië zou voldoende kwaliteit in huis moeten hebben om de winst in poule B te pakken, maar verslikte zich gisteren in de stugge verdediging van Andorra. In Brazilie geniet een bondscoach echter traditioneel weinig tijd om aan een team te bouwen en ook dit jaar is kort voor de WK van coach gewisseld. Naast de baan staat een oude bekende van Nederland, namelijk de Catalaan Jordi Camps, ex-trainer van Reus Deportiu en vorig jaar nog trainer van Colombia tijdens de WK B-poule. Hij had vlak voor de WK de moeilijke opgave de oude sterren nog eenmaal te bewegen voor Brazilie uit te komen voor dit toernooi. En hij is in die missie geslaagd. Zowel Karam als Didi, wereldsterren van formaat, treden dit toernooi aan bij Brazilie. Beiden zijn nog altijd in Europa actief bij respectievelijk Amatori Lodi (I) en Juventude Viana (P). Sowieso wordt de kern van het team gevormd door spelers die in Europa actief zijn, want of deze sterren nog niet genoeg zijn, speelt ook Cacau mee, die dit jaar met zijn goals Bassano nog Italiaans kampioen maakte. In de basis treedt daarnaast nog Leandro Wada "China", die uitkomt voor het Portugese ACR Gulpilhares. Zwakke schakel in de ploeg vormt keeper Lelo, die speelt in de Braziliaanse competitie bij Recife, getuige de 7 tegengoals die hij moest incasseren in de showpartij tegen USA, die Brazilië vlak voor de WK speelde. In deze met 14-7 gewonnen wedstrijd lieten de sterren zien uitzonderlijk hockey te kunnen spelen. Tegen al dit geweld treedt Nederland aan, die gisteren tegen vice-wereldkampioen Zwitserland een wereldprestatie leverde door het grootste gedeelte van de wedstrijd op ooghoogte mee te spelen. De vraag is of Nederland dit niveau vast kan houden gedurende het verdere verloop van het toernooi, ook gezien het smalle kader waarmee Nederland dit toernooi weer moet spelen. Iedereen is echter nog fit en met het vertrouwen opgedaan in de wedstrijd tegen Zwitserland, betreedt Nederland vanavond met opgeheven hoofd de baan tegen de sterren van Brazilie.

 

7 juli 2009,   Brazilië veel te sterk voor Oranje

 

In de tweede poulewedstrijd bleken de sterren van Brazilie veel te sterk voor een overrompeld Oranje. Brazilië met in de basisopstelling onder andere Karam, Didi en Cacau, leek duidelijk wat goed te willen maken na de matige vertoning in hun eerste wedstrijd tegen Andorra. Al geruime tijd voor de wedstrijd waren Karam en Didi nieuwe wielen aan het testen en zich op aan het laden voor de wedstrijd. Nederland had de wedstrijd van Brazilië tegen Andorra bestudeerd. Andorra opereerde in deze wedstrijd met een zeer hecht verdedigingsblok waarin het verschillende systemen speelde. Ruitje-viertje werd afgewisseld met zonedekking. De Brazilianen hadden de grootst mogelijke moeite deze muur te slechten. Bondscoach Van den Dungen besloot dan ook ruitje-viertje te spelen om te voorkomen dat de sterren van Brazilië continu in een 1-tegen-1 situatie zouden komen tegen de verdedigers van Nederland. De keuze viel helaas verkeerd uit. Vanaf de afslag werd Nederland gigantisch onder druk gezet, binnen 2,5 minuut had Didi de 1-0 en 2-0 al in het doel van Nederland liggen na gigantische pressing van de Brazilianen.  Pas na de 3-0 door Cacau schakelde Nederland weer over op de vertrouwde zonedekking. Nu was er weer automatisme in het spel en werd ook beter verdedigd. Brazilië bleef vanzelfsprekend de betere ploeg en kreeg nog altijd kans op kans, maar er was meer overzicht in de verdediging en het doel van Nederland bleef dan ook lange tijd schoon. Pas in de 18e minuut kon Brazilie opnieuw scoren en wel uit een penalty. Een rebound werd niet goed verwerkt, waarna een Braziliaanse aanvaller werd gehaakt. Cacau rondde de penalty ijskoud in de kruising af, 4-0.  Na de rust gallery play door de Brazilianen. Vanaf de afslag werd er volle mandekking over de hele baan gespeeld door de Brazilianen. Nederland kon nog nauwelijks uit de eigen verdediging komen, bijna alle ballen werden door Brazilië onderschept. Eindeloos hard werken van Nederland, uitstekend keeperswerk van Harold de Wit en het nodige kunst en vliegwerk voorkwamen dat Nederland niet met dubbele cijfers van de baan af werd gejaagd. In de 25e minuut kon Karam de 5-0 aantekenen uit een mooi uitgespeelde counter van Brazilië. Cacau kon tenslotte in de 37e minuut de 6-0 aantekenen op een moment dat Brazilië de slotfase weer met het voltallige basisteam op de baan stond. 

Ter illustratie de statistieken: Nederland 22 schoten, 14 reddingen door de Braziliaanse keeper, Brazilië 71 (!) schoten, 42 reddingen door keeper Harold de Wit

 

7 juli 2009,   Nederland vanavond tegen Andorra

 

Vanavond speelt Nederland om 21.30 uur de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Andorra om de 3e of 4e plaats in de poule. Deze wedstrijd is van belang omdat in de volgende ronde van de WK kruiswedstrijden worden gespeeld, 3e plaats poule A speelt tegen 4e plaats poule B en andersom. De kwartfinales zijn na 2 nederlagen voor Nederland onbereikbaar geworden, maar dit mocht ook niet verwacht worden van het verjongde Nederlands team.

 

Vanaf vandaag staat het toernooi in het teken van handhaving in de A-poule. Winst op Andorra moet dan ook het credo zijn, om Mozambique te ontlopen dat naar verwachting vanavond zal winnen van Colombia. Tegenstander vanavond is het relatief onbekende Andorra, dat tot nu toe een uitstekend toernooi speelt. Twee kleine nederlangen tegen Brazilie (2-1) en Zwitserland (3-2) onderstrepen de kracht van de inwoners van de kleine bergstaat. Andorra opereert vanuit een uiterst gesloten verdediging en wacht op fouten van de tegenstander. Met hun uitstekende schaats- en sticktechniek worden vervolgens messcherpe counters uitgevoerd. Andorra is ook een ingespeeld team, omdat het als HC Andorra meespeelt in de Catalaanse competitie en aldus meerdere malen per week met elkaar traint en speelt.

Vraag is wat Nederland vanavond daar tegenover kan zetten. 

 

Oranje heeft al twee loodzware wedstrijden in de benen waarin het de schade tegen toplanden Brazilie en Zwitserland beperkt wist te houden. Productief is Nederland echter nog niet geweest en doelpunten worden gevraagd om vanavond de volle winst te kunnen behalen. Veel zal afhangen hoe Andorra gaat spelen, geeft Andorra de ruimte waardoor Nederland in de wedstrijd kan komen en enorm moet oppassen niet tegen de counters van Andorra aan te lopen. Of gaat Andorra evenals Brazilie in de 2e helft volle mandekking over de baan spelen? In dat geval zal Nederland ook conditioneel enorm aan de bak moeten. 

 

8 juli 2009,   Nederland verliest ook van Andorra

 

Het Nederlands team heeft ook de derde poulewedstrijd ruim verloren. Gisteren ging de wedstrijd tegen het sterke collectief van Andorra verloren met 6-2. Daarbij kreeg Nederland in deze wedstrijd nooit meer de ruimte die het genoot in de eerste wedstrijd tegen Zwitserland. Vanaf de eerste minuut werd Nederland op eigen helft onder druk gezet en had Oranje de grootst mogelijke moeite de bal even in bezit te houden. Voorin was het credo op te passen met dom balverlies om te voorkomen dat Andorra niet de gelegenheid kregen te counteren, hun sterkste wapen. Al na 3,5 minuut gebeurde dit echter toch. Dom balverlies op de middellijn veroorzaakte een 2 tegen 1 – situatie welke Villaro simpel en ook helemaal vrij kon afronden. Nederland leek even de kluts kwijt, maar pakte vervolgens de draad weer op. De druk op het Nederlandse doel bleef onveranderd hoog, maar in de counter kreeg Nederland zowaar enkele kansen. In de 7e minuut raakte Rudy van Deursen via een afstandschot de lat. Het gaf Nederland hoop op een beter resultaat in deze wedstrijd dan het wedstrijdbeeld deed vermoeden. In de 9e minuut dan een blauwe kaart voor Robbie van Dooren, maar Andorra mist de directe vrije slag die erop volgde. Door heel hard werken leek Nederland de rust te gaan halen met een 1-0 achterstand, maar in de 18e minuut was het toch weer raak voor Andorra. Bassols mocht van achter de goal vrij het penaltygebied inrijden, tikte de bal op en passeerde keeper De Wit door de benen, 2-0. Dan toch nog de verrassing voor de rust. Een door de ingevallen Niels Janssens opgezette counter werd door Rudy van Deursen bekwaam afgerond, 2-1 in de rust en mogelijk nog kansen voor Nederland in de tweede helft. De tweede helft startte opnieuw met een offensief van Andorra. De druk op het doel van Nederland nam toe, maar Nederland kon met enorm hard werken en goed keeperswerk van Harold de Wit stand houden. In de 25e minuut dan ongelooflijke pech voor Nederland. Een hoge bal voor de goal werd door Michel van Gemert geraakt en verdwijnt zomaar in het eigen doel, 3-1 en de wedstrijd leek gespeeld. Toch nog hoop voor Nederland nadat in de 27e minuut Nederland alsnog 3-2kon aantekenen. Een schot door Michel van Gemert kon niet worden gekeerd door de keeper van Andorra. Onmiddellijk daarop krijgt Nederland nog een aantal kansen, maar hierna is de koek volledig op voor Nederland. In de laatste 10 minuten blijkt eens te meer dat de conditionele status van het team onvoldoende is om op een A-WK 2 x 20 minuten vol mee te spelen, ook omdat de wisselmogelijkheden beperkt zijn. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd ontbeert het de Nederlandse spelers een fitheid om het Andorra nog moeilijk te maken. Counter op counter door Andorra is het gevolg, ingeleid door simpel balverlies. Aan het eind van de wedstrijd slaagt Nederland er nauwelijks nog in om de eigen helft uit te komen tegen het nog altijd frisse Andorra. Gevolg: in de 31 minuut kan Sebastian een pass op de eigen helft van Nederland simpel onderscheppen en Harold de Wit met een snoeihard schot verslaan, 4-2. Het wordt nog erger voor Nederland als Andorra uit een counter 5-2 en 6-2 kan aantekenen. Doelpuntenmakers Rodrigues en Martin. Hiermee sluit Nederland opnieuw een dramatisch slechte slotfase af. Vandaag heeft Nederland een rustdag en zal Nederland zich moeten opladen voor de sleutelwedstrijd tegen Mozambique, tegenstander van de finale van de WK B-poule in 2006 te Montevideo, Uruguay. Toen ging deze wedstrijd met 6-2 verloren, nu zal Nederland boven zichzelf moeten uitstijgen om directe handhaving in de A-poule te realiseren.

 

9 juli 2009,   Nederland speelt vandaag om lijfsbehoud tegen Mozambique

 

Vanmiddag staat voor Nederland een finale met als inzet handhaving in de A-poule op het programma. Als Nederland erin slaagt vandaag van Mozambique te winnen speelt Nederland dit toernooi verder om de 9e t/m 12e plaats en is daarmee verzekerd van een plek in de A-poule voor de WK van 2011. Overigens wordt diezelfde WK in Maputo, Mozambique gehouden. Tenminste, als Mozambique zelf erin slaagt gehandhaafd te blijven in de A-poule.  Verliest Nederland, zoals de afgelopen 2 WK's ook het geval was in San Jose en Montreux, dan speelt Nederland degradatiewedstrijden. Van de overgebleven 4 landen blijft er slechts 1 land gehandhaafd in de A-poule. Dat betekent dat Nederland beide degradatiewedstrijden dient te winnen. Zoals het nu laat aanzien zullen de tegenstanders dan Amerika en Engeland zijn, een zware dobber.  Ook vanmiddag is de opgave voor Nederland zwaar. Mozambique heeft een sterke, ervaren ploeg met als uitblinkers Bruno Adriao (oud speler van Sporting Lisboa), keeper Nuno Adirao van Portugese eersteklasser AD Oeiras, Paulo Pereira van GDS Cascais (P) en Julio Soares van Santa Clara (P), laatsgenoemde was topscorer van de WK B-poule 2006 in Uruguay.  Tijdens de WK B-poule was nagenoeg hetzelfde team de tegenstander van Nederland in de finale. Toen ging deze wedstrijd met 6-2 verloren voor Nederland. Mozambique speelt dit WK een wisselend toernooi. Kansloos tegen Spanje (7-0 nederlaag), een uitstekende wedstrijd tegen het sterke Angola (2-2) en een bloedeloos gelijkspel tegen Colombia (0-0). In die laatste wedstrijd leverde Mozambique wel 37 schoten af op het doel van de tegenstander.  Nederland speelde tot op heden drie kansloze poulewedstrijden. Alle hoop is nu gevestigd op de wedstrijd tegen Mozambique. Hopelijk kan Nederland boven zichzelf uitstijgen om de aansluiting met de beste 16 landen van de wereld te behouden.

 

10 juli 2009,   Nederland laat kansen liggen tegen Mozambique

 

Het had de ultieme wraak kunnen zijn voor de verloren WK B-finale in 2006: Mozambique verslaan en handhaving in de A-poule realiseren. En het was in deze wedstrijd ook alleszins mogelijk om de overwinning te behalen. Gedurende de eerste helft was het wedstrijdverloop gelijkwaardig en waren de beste kansen voor Nederland. Verdedigend had Nederland de zaken ook goed op orde. Robbie van Dooren speelde ijzersterk in volledige mandekking op Bruno Adriao, de fysiek sterke oud-speler van Sporting Lisboa. De rest van de ploeg had de aanvallers van Mozambique goed in bedwang, keeper Harold de Wit deed de rest. Een wedstrijd als deze wordt dan door details beslist. En juist daar zit een groot manco. Individuele fouten zouden dan ook deze wedstrijd verloren laten gaan. De 10e minuut: vrije slag voor Mozambique aan de rand van het penaltygebied. De bal gaat naar een aanvaller van Mozambique richting eerste paal. Pereira die de vrije slag heeft genomen rijd onmiddellijk vrij het penaltygebied in en kan vrij de pass ontvangen en afronden: 1-0. Een ongelooflijk slaapmoment veroorzaakt opnieuw de achterstand voor Nederland. De mentaliteit van Nederland is echt al het hele toernooi in orde, opnieuw wordt er keihard gewerkt om de achterstand goed te maken. Grote kansen volgen in de slotfase van de eerste helft. De afronding laat echter te wensen over, zoals eigenlijk al het hele toernooi. Ruststand 1-0.

In de rust hamert bondscoach Tonny van den Dungen erop de tweede helft niet meteen verder op achterstand te komen en zodoende in de wedstrijd te blijven. In de tweede helft zijn nog geen 55 seconden gespeeld als Mozambique de 2-0 laat aantekenen. Details beslissen op het hoogste niveau de resultaten… Keeper Harold de Wit kan een bal naast de goal niet goed wegwerken, Bruno Adiao pikt deze op en geeft de assist op opnieuw Pereira die als 3e man vrij kan inschieten, terwijl Robbie van Dooren en Harold de Wit op elkaar botsen, 2-0 en de wedstrijd lijkt gespeeld. Mozambique beperkt zich in het verder verloop van de wedstrijd tot het spelen op balbezit. Nederland probeert via afstandschoten iets te forceren. En dat bijna succesvol, de paal en de lat worden geraakt, rebounds gemist. Nederland voelt dat er veel meer resultaat te behalen valt in deze wedstrijd. 26e minuut: blauwe kaart voor een geïrriteerde Bruno Adriao en Nederland voert de druk nog verder op. Achtereenvolgende kansen voor Nederland, maar nog altijd geen doelpunt. In de 34e minuut dan de ultieme gelegenheid voor Nederland de wedstrijd weer open te breken. Na een overtreding op Luuk Bischoff mag Michel van Gemert een penalty nemen. Michel schiet echter naast en ook deze gelegenheid gaat dus voorbij. 

 

Vier minuten voor tijd besluit coach Van den Dungen om va banque te gaan spelen en geeft de instructie volledige mandekking over de hele baan te gaan spelen. Dertig seconden later is het al 3-0. Bij een counter wordt naar de scheidsrechter gekeken in plaats van de eigen man, waardoor Mozambique vrij kan oprijden. Combinatie gaat naar Soares die simpel kan afronden, 3-0… einde wedstrijd. Tot overmaat van ramp maakt Michel van Gemert in de 37e minuut nog een zodanige overtreding dat hij blauw krijgt en dus is geschorst voor de volgende cruciale wedstrijd tegen USA.

 

Morgen speelt Nederland de eerste van 2 finales tegen USA. Deze moet gewonnen worden om degradatie naar de B-poule voor de 3e opeenvolgende keer te voorkomen.

 

10 juni 2009, Nederland vandaag tegen USA

Vanmiddag om 16.30 uur treedt Nederland aan voor de eerste van (hopelijk) twee finales die gespeeld moeten worden om handhaving in de A-poule. Er resteren vier teams die hiervoor in aamerking komen: Nederland, USA, Engeland en (verrassend!) Andorra. Als Nederland wint speelt het om het laatste WK A-poule ticket tegen de winnaar van Engeland-Andorra. De laatste maal dat Nederland in deze fase van het WK zich veilig wist te spelen was in San Juan (Argentinie) in 2001. Toen werden achtereenvolgens Uruguay en Engeland verslagen. Nu zal de ploeg van coach Tonny van den Dungen opnieuw deze zware opgave moeten vervullen. De wedstrijd van vandaag is een rematch van de finale in Johannesburg (Zuid-Afrika) vorig jaar. Toen was de inzet de wereldtitel in de B-poule, nu gaat het om overleven. In deze finale was Nederland vorig jaar kansloos en werd met 6-2 verloren na een slopend toernooi. Het team van USA is vrijwel intact gebleven, hoewel USA niet kan beschikken over klassekeeper Brian Stallman. Sowieso is het het duel van de meest beproefde keepers van dit toernooi. USA is de meest gepasseerde ploeg van de WK, maar dat is ook niet vreemd omdat men heeft moeten spelen in een poule met Portugal, Argentinie en Chili. De resultaten van USA tegen de mindere tegenstanders zijn gewoon goed te noemen. Kleine nederlagen tegen Chili (3-2) en Duitsland (4-2) geven wel aan dit team potentie heeft. Aan Nederland de taak om ook zonder de geschorste stamspeler Michel van Gemert overlevingsdrang te tonen en deze wedstrijd winnend af te sluiten.`

 

10 juli 2009,   Oranje leeft nog in de strijd tegen degradatie

 

Nederland heeft USA met 6-5 verslagen. Hierdoor is Nederland nog steeds in de race voor de dertiende plaats, waarmee het behoud in de A-poule kan worden veilig gesteld. Bij rust was de stand 5-1 in het voordeel van Nederland. Direct na rust kwam Nederland nog op 6-1. Hierna kwam USA sterk terug en leek Nederland een zekere overwinning uit handen te geven. Met veel vechtlust en inzet sleepte Nederland een 6-5 overwinning uit het vuur.  Hierdoor is Nederland weer een stap dichterbij gekomen voor het behoudt in de A-poule. Morgenochtend (10.30 uur)  volgt de wedstrijd tegen Engeland, dat Andorra met 4-2 versloeg. Alleen bij winst blijft Nederland in de A-poule.

 

11 juli 2009,   Nederland tegen Engeland vechtend ten onder

 

Een Nederlands team dat tot de laatste minuut tegen degratie heeft geknokt ging uiteindelijk in de beslissende wedstrijd met 3-2 ten onder tegen een angstig Engeland. Hiermee sluit Nederland dit WK met opgeheven hoofd af, waarbij het met de beschikbare middelen maximaal rendement heeft gescoord, maar waarbij met wat meer geluk de handhaving een feit zou zijn geweest. Een hectische wedstrijd tegen USA gisteren, waarbij Nederland bij de rust met 5-1 leidde, maar uiteindelijk op het laatste moment nog met 6-5 de winst uit het vuur kon slepen, zorgde ervoor dat Nederland vandaag handhaving in de A-poule nog volledig in eigen hand had.

Nederland begon fel aan de wedstrijd tegen Engeland, had veel balbezit en bepaalde het tempo van de wedstrijd. Robbie van Dooren speelde evenals tegen Mozambique man op man tegen de vedette van de Engelse ploeg, James Taylor, die als prof speelt in Italie. Het leverde Nederland de eerste kansen op. Engeland bleef echter gevaarlijk in de counters. In de 11e minuut een domme overtreding in het Nederlandse penaltygebied: penalty voor Engeland. Keeper De Wit pareert het schot en de daaropvolgende twee rebounds. In de opvolgende counter kan Rudy van Deursen op briljante wijze een couter tot een goal promoveren door de profkeeper in Spanje Ian Morrison door de benen te verrassen, 1-0 voor Nederland! Engeland gaf nu meer gas en verschijnt vaker op goal van Nederland. 15e minuur: keeper De Wit keert een schot van Taylor, die achter de goal het penaltygebied indraait, pass richting 2e paal en Barker die simpel kan afronden, 1-1-. In de 17e minuut opnieuw een penalty voor Engeland, ongelooflijk dom hands in het eigen penaltygebied. Barker schiet Engeland naar 2-1, wat tevens de ruststand is. In de tweede helft een veel beter Nederland. Nederland zet veel druk op de Engelsen en bepaalt het spel. De kansen worden in deze fase echter niet benut. In de 27e minuut lijkt de wedstrijd gespeeld. Een hoge bal wordt door een Nederlandse verdediger uit het penaltygebied geslagen en gaat over de boarding, opnieuw een penalty voor Engeland. Opnieuw is het Barker die Harold de Wit weet te verslaan, 3-1 en de wedstrijd lijkt gespeeld. Nederland spreidt echter opnieuw de wedstrijdmentaliteit ten toon die de ploeg het hele toernooi gekenmerkt heeft en blijft vechten voor een beter resultaat. Het harde werken wordt beloond in de 31e minuut, Michel van Gemert pikt de bal op de middellijn op en weet keeper Morrison knap uit te spelen, 3-2 en nog bijna 10 minuten om de stand gelijk te trekken. Engeland is in paniek en trekt zich steeds verder terug in de eigen verdediging. In deze fase krijgt Nederland kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het geluk ontbreekt echter en ook de arbitrage laat het afweten, Nederland moet in deze fase zeker twee penalty’s krijgen, daar waar het in deze wedstrijd er drie tegen krijgt! Aan het einde is het echter net niet genoeg. Engeland weet de krappe voorsprong over het eindsignaal heen te tillen en blijft in de A-poule, voor Nederland is het de derde degradatie uit de A-poule op rij. Maar wat was Nederland dichtbij en wat heeft het met dit team een uitstekend WK gespeeld. Daarbij mag met name de wedstrijdmentaliteit en inzet geprezen worden, iedere wedstrijd heeft het team alles gegeven wat het in zich had en dat heeft geleid tot aansprekende resultaten. 

Voor Nederland resteert nu de voorbereiding op de EK in Wuppertal volgend jaar en belangrijker, de WK B-poule in Dornbirn, Oostenrijk. 

 

12 juli 2009,   SPANJE OPNIEUW WERELDKAMPIOEN

 

Spanje is voor de derde maal in successie wereldkampioen geworden. In de finale werd met 3-1 gewonnen van Argentinië

 

.

bottom of page