top of page

ORANJE WINT BRONS OP ROLLER GAMES

10 september 2017

NANJING - Nederland wint van Oostenrijk en eindigt hiermee op de derde plaats in de FIRS-groep direct achter Frankrijk en Duitsland. De derde plaats in de FIRS groep betekend uiteindelijk een 11de plaats op de wereldranglijst. De hoogste klassering van Oranje sinds het WK van 2003, toen Oranje ook op de 11de plaats eindigde! Tegen Oostenrijk moest Nederland erg diep gaan. De laatste jaren eindigde Oostenrijk steevast boven Nederland op de WK’s. Maar in Nanjing tijdens de Roller Games waren de verhoudingen omgedraaid.
 
De Roller Games is een uniek sport evenement. Qua organisatie vergelijkbaar met de Olympische Spelen. Organisatorisch waren de Roller Games van een zeer hoog niveau. Jammer genoeg viel de publieke belangstelling in China voor de rolschaatssporten tegen. Bij het rolhockey toernooi waren de tribunes alleen op de finale dag goed gevuld.
 
Voor de Nederlandse delegatie was de samenwerking tussen de kunstrolschaatsers en het rolhockey zeer bijzonder. Daar waar mogelijk kwamen beide sporters groepen elkaar aanmoedigen bij de wedstrijden. Samen zijn we sterk en samen maken we elkaar sterker was zeker van toepassing. Ook hierdoor werden de Roller Games een unieke ervaring.
 
Het Nederlandse rolhockeyteam heeft optimaal gepresteerd tijdens de Roller Games. In de poule wedstrijden werd alleen de openingswedstrijd tegen Angola verloren. Angola eindigde uiteindelijk zeer knap op een vijfde plaats in de WorldCup groep. In de wedstrijd tegen Angola kreeg Nederland een grote tegenslag te verwerken. Aanvoerder en vaste basisspeler Eric Vives Boersma liep in deze wedstrijd een beenbreuk op en was hierdoor het verdere toernooi niet meer inzetbaar. Bewonderingswaardig hoe Eric met deze tegenslag is omgegaan. Heel het verdere toernooi heeft Eric het team positief ondersteund, ondanks het voor hem persoonlijk een enorme teleurstelling was dat hij geblesseerd aan de kant moest blijven zitten. De spelers hebben het gemis van Eric goed opgevangen. De wedstrijden tegen Egypte en USA werden gewonnen en ook in de kwartfinale tegen Zuid Afrika maakte Oranje geen fouten. In de halve finale tegen Frankrijk kwamen we met dit team te kort. Maar ook in deze wedstrijd hebben we kunnen laten zien dat Oranje dicht tegen het niveau van landen als Frankrijk en Duitsland aanzit. De selectie is nog erg jong. Maar liefst 3 spelers zijn nog maar 17 jaar. De komende jaren kunnen zij alleen nog maar groeien. Zeker als Eric weer fit is en aan de selectie kan worden toegevoegd.
 
De laatste wedstrijd van het toernooi tegen Oostenrijk had het team nog maar één doel. De derde plaats in de FIRS groep veilig stellen. En deze doelstelling werd dan ook gehaald, al moest het team erg diep gaan. Aan de hand van uitblinker Cesar Vives Boersma werd Oostenrijk met 5-3 verslagen. Met topscoorder Cesar heeft Nederland een groeibriljant in handen. In Spanje speelt Cesar op het hoogste niveau in de OK liga bij Igualada. Het Nederlandsteam voelt voor Cesar als familie zoals hij het zelf omschrijft. Hij speelt met trots en veel passie en plezier voor Nederland. Al is voor hem de situatie anders dan bij zijn club. Bij Igualada is hij één van de spelers, in Oranje moet hij vaak voorop gaan in de strijd. En dat laatste gaat hem steeds beter af. Een ander steunpunt van het NL team was tijdens de Roller Games goalie Joey van den Dungen. De oranje keeper heeft een ijzersterk toernooi gekeept en stond er op momenten dat hij er moest staan. Maar ook de overige spelers van de selectie hebben hun bijdrage geleverd. Luuk en Niels met hun internationale ervaring, Rico en Kyllian hebben wanneer het nodig was keihard gewerkt voor het team. Daarnaast hebben de jonge spelers Rafael, Timo en tweede keeper Luc de nodige speelminuten gemaakt en hiermee de nodige ervaringen opgedaan. Het team was een hecht team en daarmee hebben we de basis gelegd voor een geweldige teamprestatie.
 
Ook het begeleidingsteam heeft zijn bijdrage aan het resultaat kunnen leveren. Het team heeft gedurende de week prima gefunctioneerd. Allereerst het technische duo bondscoach Marty van den Brand en assistent Xinu Doncel. Het is het tweede eindtoernooi dat zij samen de technische leiding over het Nederlands team hebben. Zij vullen elkaar prima aan en zijn samen een perfectie combinatie. De medische begeleiding was weer in vertrouwde handen van Dorien Schnackers. Zij heeft tijdens dit toernooi weer veel werk moeten verzetten om spelers op te lappen na een zware wedstrijd. Bovendien zorgde de beenbreuk van Eric natuurlijk ook voor de nodige extra aandacht.
Samen met de andere leden van het begeleidingsteam Ben Veerman, Nico Janssens, Ton Sorensen en Eef Bal hebben we er samen voor gezorgd dat het team optimaal kon presteren en goed resultaat heeft kunnen neerzetten tijdens de eerste World Roller Games in Nanjing. Ik denk dat we met z’n allen erg trots mogen zijn op dit resultaat.


Eindstand World Championship
1. Spanje
2. Portuga
3. Argentinie
4. Italie
5. Angola
6. Colombia
7. Chili
8. Mozambique
 
Eindstand FIRS-Cup
1. Frankrijk
2. Duitsland
3. Nederland
4. Oostenrijk
5. Zuid Afrika
6. Macao
7. USA
8. Egypte
 
Eindstand Confederation Cup 
1. Israel
2. India
3. Japan
4. Australie
5. Chinese Tapai
6. Nieuw Zeeland

Please reload

bottom of page