top of page

Gemengde gevoelens na dubbele speelronde VRC

16 april 2013

Valkenswaard â€“ Dit weekend speelden de rolhockeyers van de Valkenswaardse Roller Club een dubbele speelronde in de 1e Duitse Bundesliga. Met na dit weekend nog maar 1 speelronde te gaan voor de playoffs was het dus het weekend van de waarheid voor wat betreft de ranglijst en het uitzicht op de klassering voor de playoffs en degradatie.

Degradatie was even voor VRC aan de orde, maar na de laatste uitstekende reeks waarin 7 punten uit 3 wedstrijden werden gehaald, heeft VRC zich daar inmiddels voor veilig gesteld. Dat gold zeer zeker niet voor de tegenstander van afgelopen zaterdag, HSV Krefeld. Winst op VRC was de enige realistische uitweg om degradatie te voorkomen. De Duitsers verschenen dan ook uiterst gemotiveerd aan de wedstrijd. Maar dat gold ook voor VRC in de wetenschap dat bij winst de playoffs de Valkenswaardenaren niet meer kon ontgaan.

De wedstrijd opende al meteen spectaculair toen de Portugees Rilhas al in de 2e minuut de score opende en 0-1 voor VRC aantekende. In de 6e minuut deed Gortz echter onmiddellijk iets terug namens Krefeld, 1-1. VRC was even van slag en Krefeld nam in de 16e minuut de leiding via de sterke Nils Hilbertz. Andre Costa sloeg echter in de 20e minuut alweer toe namens VRC, 2-2 wat tevens de ruststand vormde.
In de 2e helft kwam Krefeld duidelijk beter uit de startblokken. In de 30e minuut leidde dit tot een verdiende voorsprong voor Krefeld door Hilbertz. En toen diezelfde Hilbertz in de 33e minuut opnieuw doel trof leek het erg moeilijk te worden voor VRC, 4-2. Nuno Rilhas wist in dezelfde minuut echter alweer de aansluitingstreffer te treffen, 4-3. Zes minuten voor tijd was het opnieuw Rilhas die de gelijkmaker binnenschoot en de wedstrijd lag nu weer helemaal open, 4.4. Krefeld zette alles op alles en leek in de 45e minuut via Hausch beloond te worden. Hij doorkruiste de hele defensie van VRC en schoot de luid toegejuichte 5-4 binnen. Nu brak echter de tijd aan van de nieuwe Portugese aanwinst van VRC, Andre Costa. Eerst werd hij hard neergeslagen waarna hij een directe vrije slag mocht nemen in de 46e minuut, welke hij ijskoud verzilverde, 5-5. En anderhalve minuut voor tijd mocht hij opnieuw aanleggen nadat Krefeld op 10 teamfouten kwam. Opnieuw verschalkte hij de Duitse keeper op briljante wijze, waarna VRC met de volle 3 wedstrijdpunten huiswaarts ging. Eindstand: 6-5.

Vol vertrouwen maakte VRC zich op voor de zondag voor een echte rolhockeykraker. In Valkenswaard kwam de regerend Duits kampioen RSC Cronenberg op bezoek, dat in de uitwedstrijd nog zo knap op een gelijkspel (5-5) werd gehouden. VRC begon dan ook fanatiek en geconcentreerd in de wedstrijd en kon in het eerste gedeelte van de wedstrijd op een hoog niveau mee op ooghoogte van de huidige nummer 2 op de ranglijst. In de 10e minuut kwam VRC zelfs op een voorsprong toen Rilhas een schot op goal van richting veranderde en daarmee Duits international Wilk verraste. Cronenberg verhoogde nu het tempo en na een wat ongelukkige wissel aan Valkenswaardse zijde sloegen de Duitsers in 1 minuut tijd genadeloos toe. Tweemaal was het Jens Behrend die profiteerde van slordigheden in de Valkenswaardse defensie, 1-2. VRC had nu alle moeite het tempo van Cronenberg bij te benen en toen Nusch uit de dekking ontsnapte moest VRC met een 1-3 achterstand de rust in.

In de 2e helft leek VRC de eerste minuten goed door te komen, maar toen liet het scheidsrechtersduo Thissen/Ulrich zich van zijn slechtste kant zien. Al na 2 minuten werd Cronenberg uit een onschuldige actie voor de goal een penalty toegekend, welke nog door De Wit werd gekeerd. Maar een minuut later werd een directe vrije slag gegeven uit het niets. Nusch liet zich dit buitenkansje niet ontglippen, 1-4 en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Wat hierna volgde liet zich raden. Cronenberg bleef het tempo hoog houden en de irritaties over het optreden van de scheidsrechters werd alleen maar groter. Teamfout op teamfout volgde voor VRC en daar bleef het niet bij. Hegner, Costa en zelf coach Strugala kregen nog blauwe kaarten en Cronenberg liet zich al deze buitenkansen (waaronder een 4 tegen 2 situatie) niet ontglippen. Met 1-7 kwam VRC er feitelijk nog genadig vanaf, al had VRC zich een volledig andere middag voorgesteld.

Met nog 1 speelronde te gaan heeft VRC zich verzekerd van de 8e plaats en playoffs deelname. Daarmee is het doel van dit seizoen bereikt. VRC heeft nog een theoretische kans de 7e plek te bereiken. Daartoe moet Calenberg echter verliezen van Darmstadt en moet VRC de uitwedstrijd volgende week in en tegen Iserlohn winnend afsluiten. Zoals het er nu naar uitziet zal VRC in de kwartfinale van de playoffs echter moeten aantreden tegen lijstaanvoerder SKG Herringen.