top of page

VRC stunt tegen Duitse kampioen

11 maart 2013

Valkenswqaard – Afgelopen zondagmiddag stond voor de Valkenswaardse rolhockeyers de uitwedstrijd tegen regerend Duits kampioen RSC Cronenberg op het programma. Met nog 5 wedstrijden te gaan wordt iedere wedstrijd voor de Valkenswaardenaren een finale. Met slechts 3 wedstrijdpunten verwijderd van een degradatieplaats dreigt de vlucht naar beneden. Andersom kan VRC ook nog altijd omhoog kijken en staat het nog altijd op plaats 8 dat recht geeft op een ticket voor de playoffs.

Afgelopen zondag werd niet op wedstrijdpunten gerekend. Ondanks het gegeven dat Cronenberg een stevige verjongingskuur heeft doorgevoerd staat het nog stevig op de 2e plaats en kondigde het bestuur van de traditionsverein een nieuwe transfer aan met de komst van de Franse international Henry van Saint-Omer, om de zoveelste titel dit seizoen weer binnen te halen.

VRC begon echter gemotiveerd aan de wedstrijd. Met Robbie van Dooren weer verrassend in de basis leek de verdediging weer een stabiel fundament gevonden te hebben. Vanuit een solide verdediging en een goed keepende De Wit wist VRC de hevige aanvallen van Cronenberg vanaf het begin goed af te weren. Daarnaast bleken de Valkenswaardenaren dodelijk effectief in de counter. Twee keer dom balverlies van Cronenberg werd door VRC genadeloos afgestraft door in een minuut twee maal te scoren, de doelpunten werden gemaakt door Arjan van Gerven en de Portugees Nuno Rilhas: 0-2. Cronenberg zette een tandje bij en wist halverwege de 1e helft de aansluitingstreffer te scoren door Martin Schmall. Cronenberg zette door en toen international Wochnik door Christopher Hegner werd gehaakt in het penaltygebied, mocht Marko Bernardowitz aanleggen voor een penalty. Hij wist deze ijskoud te verzilveren in de rechter benedenhoek: 2-2. VRC had het moeilijk in de fase voor de rust, maar kwam toch op voorsprong. Een zondagschot van Niels Janssens verdween zomaar in het Duitse doel en met 2-3 had VRC een sensationele ruststand in handen.

De tweede helft begon echter dramatisch voor VRC. Binnen een minuut was de voorsprong verspeeld en getransformeerd naar een achterstand door 2 knappe doelpunten van Kay Hovelmann 4-3. In deze fase werd VRC overlopen en met kunst en vliegwerk kon de krappe achterstand behouden blijven. Het was de Portugees Rilhas die VRC weer op gelijke hoogte bracht. Een knappe solo werd door hem bekwaam afgerond: 4-4. Na een 10e teamfout kreeg RSC Cronenberg een directe vrije slag, die door Bernardowitz werd afgerond 5-4. Rilhas miste even later zelf bij een directe vrije slag voor VRC en hierna verhoogde Cronenberg opnieuw het tempo om de wedstrijd definitief te beslissen. Talrijke doelkansen kreeg Cronenberg, maar telkens weer bleek VRC-keeper De Wit of de paal en de lat een sta in de weg. Ook een volgende directe vrije slag van Bernardowitz werd door Cronenberg niet benut. VRC had het conditioneel hard te halen, maar kreeg uiteindelijk een buitenkans toegeworpen door de Duitse scheidsrechters. Voetbal in het penaltygebied leverde VRC een penalty op, die door uitblinker Van Dooren knap werd binnegeschoten, 5-5. Een enorm slotoffensief van Cronenberg volgde, maar de beste kans was nog voor VRC toen Niels Janssens zichzelf te belonen na een knappe solo dwars door de Duitse defensie. Met 5-5 stond bij het eindsignaal niets anders dan een regelrechte sensatie op het scorebord.

VRC heeft nu 3 weken vrij en speelt pas op 6 april 2013 de volgende wedstrijd op het programma. Dan staat de cruciale thuiswedstrijd tegen TUS Dusseldorf-Nord op het programma, dat op dit moment de 9e plaats inneemt. Feitelijk is dit een finale om een play-offs ticket, waardoor niets anders dan winst aan de orde moet zijn voor VRC.