9. Dave Holtzer (Valkenswaardse RC)

10 Jordy Brands (Valkenswaardse RC)

LOODZWARE POULEWESTRIJDEN STAAN  ORANJE TE WACHTEN

24 september 2009

RIJEN - Nederland is in Bassano ingedeeld in een loodzware poule. De tegenstanders zijn achtereenvolgens Zwitserland (zondag 27 sept), Angola (maandag 28 sept) en Portugal (29 sept).

Zwitserland komt naar Italië met een ervaren junioren selectie. De sterspelers zijn Valerian von Däniken en Jordi Ortola. Beide spelers zijn ook vaste krachten van het seniorenteam van Zwitserland. Op het laatste EK junioren in 2008 eindigde Zwitserland op de vierde plaats. Op het WK in 2007 eindigde Zwitserland als zevende. De tweede tegenstander van Oranje is Angola. Dit Afrikaans land was tot 1975 een Portugese kolonie. Dit verklaard ook de populariteit van rolhockey in dit land. Veel spelers van Angola komen uit in de Portugese competitie. Op het WK junioren in 2007 eindigde Angola op de 11de plaats. De laatste tegenstander van Oranje in poule B is de topfavoriet voor de wereldtitel en regerend Europees kampioen Portugal. Op het WK in 2007 eindigde Portugal op de tweede plaats.

NL U20 AANGEKOMEN IN BASSANO DEL GRAPPA

25 september 2009

Bassano del Grappa - Na een lange autorit van 14 uur is Nederland rond het middaguur aangekomen in Bassano del Grappa.

Na een goede lunch op het vertrouwde adres in Bassano kreeg de selectie van Bondscoach Tonny van den Dungen enkele uren vrijaf. De avonduren werden besteed om de nieuwe sporthal PalaDue te bewonderen.

Het laatste WK nieuws is dat Uruguay op het allerlaatste moment nog wordt toegevoegd aan het wedstrijdprogramma.  Het wedstrijdschema zal hierdoor binnenkort worden aangepast. Nederland poseert in de gloednieuwe sporthal PalaDue

De eerste oranje supporters zijn al in Bassano gesignaleerd. De verwachting is dat het Oranje legioen de komende dagen nog verder zal groeien

URUGUAY TOEGEVOEGD AAN SPEELSCHEMA

27 september 2009

Bassano del Grappa - Op het allerlaatste moment is Uruguay alsnog toegevoegd aan het speelschema. aan het WK nemen nu dus 17 landen deel. Uruguay is ingedeeld in groep A samen met de landen Spanje, Colombia, Duitsland en India. Het speelschema is daarom aangepast. Voor Nederland heeft dit geen gevolgen. Vanmiddag om 16.30 uur komt Oranje in actie tegen Zwitserland.

NEDERLAND BEGINT STERK AAN WK TOURNOOI

Zwitserland met moeite oranje de baas

Bassano del Grappa - Nederland is het WK goed begonnen. Weliswaar ging de wedstrijd tegen Zwitserland met 8-3 verloren maar met name in de eerste helft was Oranje minimaal gelijkwaardig aan de sterker geachte Zwitserse ploeg.

Nederland begon niet overtuigend aan de wedstrijd. Zwitserland kwam al snel op een 2-0 voorsprong. Maar hierna herpakte Nederland zich en kwam het steeds beter in de wedstrijd. Duels werden gewonnen en scoringskansen werden gecreëerd. Nederland zette Zwitserland tot groot enthousiasme van het Oranje legioen onder druk. In deze fase wist Nederland driemaal te scoren en met nog 1 minuut te spelen tot de rust stond de stand 2-3 in het voordeel van Nederland op het scorebord. Helaas lukte het niet om met deze stand de rust te bereiken, een snelle counter van de Zwitsers vlak voor het rustsignaal zorgde ervoor dat beide landen met een 3-3 stand de kleedkamers opzochten. In de tweede helft vloeide de krachten van Nederland langzaam weg en kreeg Zwitserland de controle over de wedstrijd weer terug. Nederland bleef vechten voor elke bal maar kon niet voorkomen dat Zwitserland de wedstrijd definitief naar zich toetrok. Na het eindsignaal stond de stand 3-8 op het scorebord. Coach Tonny van den Dungen:"De jongens hebben een geweldige wedstrijd gespeeld. Een groot deel van de wedstrijd waren wij Zwitserland de baas. In de tweede helft kwamen wij kracht en conditie te kort. Maar we kunnen terug kijken op een fantastische teamprestatie. De jongens hebben enorm geknokt voor dit resultaat.  Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Deze selectie is nog jong en kan nog een aantal jaar uitkomen in de juniorenklasse". De volgende wedstrijd is tegen Angola. Tonny van Dungen:"Ook Angola is een sterk team. Nederland zal weer alles moeten geven voor een mooi resultaat. De twee resterende poulewedstrijden worden zwaar, maar daarna zijn er voor onze jongens mogelijkheden. Ik heb al meerdere landen gezien waartegen Nederland niet van hoeft te verliezen". Nederland speelt maandagavond om 19.30 uur tegen Angola

NEDERLAND VERLIEST  VAN ANGOLA MAAR BLIJFT OVEREIND

Doelsteling voor Oranje wordt naar boven toe bijgesteld

29 september 2009

Bassano del Grappa - Ook op de tweede dag van het WK heeft Nederland een fantastische teamprestatie geleverd. De wedstrijd tegen Angola ging lange tijd gelijk op. De verdediging van Nederland stond als een huis. Angola is fysiek erg sterk, maar Nederland knokte voor elke bal en gaf weinig kansen weg. Ook door een aantal prachtige safes van de pas 14 jarige Nederlandse keeper Joey van den Dungen bleef Nederland lang in de race. Aanvallend werd Nederland steeds gevaarlijker. Maar keeper, paal en lat stond Nederlands succes in de weg. Ook nadat Angola halverwege de eerste helft op een 1-0 voorsprong kwam bleef Nederland geconcentreerd en goed spelen. Met een 1-0 achterstand gaat Nederland de rust in.

De tweede helft geeft een gelijk beeld. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Zwitserland gaat Nederland ook in de tweede helft voluit. Aanvallend krijgt Nederland enkele mooie kansen om de score weer gelijk te trekken.  Tonny van Dungen:"In het internationaal rolhockey krijg je in dit soort wedstrijden maar een paar kansen. Die moeten dan wel benut worden." Jammer genoeg lukte Oranje dat niet in deze wedstrijd. Angola bleef wel koelbloedig en wist de voorsprong geleidelijk verder uit te bouwen. In de laatste minuten van de wedstrijd ging Nederland meer risico's nemen en in deze fase wist Angola nog 2 maal te scoren zodat eindstand 5-0 werd in het voordeel van de Afrikanen.  Coach Tonny van den Dungen:"Ik kan alleen maar tevreden zijn. De jongens hebben na de goede wedstrijd tegen Zwitserland ook nu weer prima gedaan tegen Angola". Teammanager Martin van Lieshout:"Het is fantastisch om te zien dat de spelers boven zich zelf uitstijgen. Ik ben zeer tevreden wat de jongens tot nu toe laten zien op de baan. Dit geeft zelfvertrouwen en wie weet wat er allemaal nog mogelijk is tijdens dit toernooi".

Vanavond staat de wedstrijd tegen Portugal op het programma. Portugal heeft een zeer sterk team en is zeker één van de grootste kanshebbers op de wereldtitel. Oranje kijkt nu al vooruit naar de wedstrijden om de plaatsen 9 tot en met 17. Coach Tonny van den Dungen:"Wij hoeven dit toernooi zeker niet onderin te eindigen. Een plaats bij de eerste 10 behoort tot de mogelijkheden. Dat zou geweldig zijn. Zoals de situatie nu is moet daarvoor gewonnen gaan worden van landen als Colombia en Engeland". Tonny van den Dungen:"Ik denk dat Nederland in de huidige vorm zeker gelijkwaardig is aan deze landen. We hebben onze doelstelling tijdens dit toernooi steeds naar boven toe moeten bijstellen. We begonnen aan de poulewedstrijden met de gedachte de uitslagen zo laag mogelijk te houden, maar zowel tegen Zwitserland als tegen Angola hebben we gespeeld voor de winst".

PORTUGAL GEEFT NEDERLAND ROLHOCKEY LES

Oranje kan grote nederlaag niet voorkomen

30 september 2009

Bassano del Grappa - In de laatste groepswedstrijd van het WK voor junioren heeft Nederland een grote nederlaag geleden tegen het sterke Portugal. Na 2 maal 20 minuten zuivere speeltijd bleef de Portugese doelpuntenmachine op 22 goals steken. Tegen dit Portugal had Nederland niets in te brengen. Het leek wel Oranje met een mannetje minder op de baan stond. Keer op keer wist Portugal de vrije man aan te spelen. Nederland liep continue achter de feiten aan. Oranje startte verdedigend in een klein vierkantje. Hierna veranderde Oranje de tactiek weer in zone verdediging. In beide gevallen had Portugal het juiste antwoord. Coach Tonny van den Dungen:"We moeten deze wedstrijd gauw uit de koppies van de jongens laten verdwijnen en weer focussen op het goede gevoel van de eerste twee wedstrijden. Donderdag moet het voor ons gaan gebeuren. " Colombia is dan de tegenstander. Bij winst gaat Nederland verder spelen om de plaatsen 9 tot 12. Vandaag heeft Nederland en rustdag. Oranje zal deze dag besteden om te herstellen en weer 100% fit aan de wedstrijd van donderdag te kunnen beginnen. In de ochtend staat een trip naar Monte Grappa op het programma samen met de aanwezige Oranje supporters.  En vanaf de middag zal alles weer in het teken staan van de wedstrijd tegen Colombia.

Fysio Karin Toonders: "Op dit moment is Kevin van de Klooster geblesseerd aan de lies. Deze blessure heeft hij opgelopen in de wedstrijd tegen Angola. Wat dat betreft komt de rustdag goed uit. We gaan Kevin vandaag goed verzorgen en hopen dat hij morgen weer volledig inzetbaar is." Nederland speelt donderdag om 15.00 uur in PalaDue tegen Colombia.

NEDERLAND VERLIEST VAN URUGUAY EN EINDIGD OP 14de PLAATS

Ziekenhuisopname van fysiotherapeut Karin Toonders grote schok voor U20 selectie

5 oktober 2009

Bassano del Grappa - Nederland heeft de laatste wedstrijd tegen Uruguay met 8-2 verloren. Nederland was niet opgewassen tegen de fysiek sterke en uitgekookte Zuid Amerikanen. Het was een kei harde wedstrijd waarin de scheidsrechters verzuimde om de oranje spelers in bescherming te nemen. Vanaf het begin van de wedstrijd liep Nederland achter de feiten aan. Rolhockey technisch was Nederland zeker niet minder dan Uruguay, maar als team speelde Nederland niet goed en ook kwam Oranje kracht te kort om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het was toch al een lang en zwaar toernooi voor Nederland en dat was in deze wedstrijd goed merkbaar.

Grote schok voor het complete team van U20 was de plotselinge ziekenhuisopname van fysiotherapeut Karin Toonders vlak voorafgaande aan de wedstrijd tegen Uruguay.  Team begeleider Eef Bal:"Karin ligt nu in het ziekenhuis van Bassano. Ze moet hier minimaal 4 dagen blijven voor onderzoeken. Haar toestand is stabiel. Gelukkig is haar moeder snel vanuit Nederland overgekomen. Voor de jongens en begeleiding was het een grote schok. Karin heeft deze week fantastisch werk afgeleverd en haar band met de jongens was uniek. Direct na de prijsuitreiking van het WK is het complete team op bezoek geweest bij Karin. Het is een wrang gevoel dat wij morgen naar huis gaan en Karin hier moeten achterlaten. Martin van Lieshout zal zijn verblijf in Bassano verlengen om de familie van Karin op te vangen en te zorgen dat alles voor Karin goed is geregeld. Namens het hele team wensen wij Karin en haar familie veel sterkte toe en hopen dat Karin weer snel hersteld is en naar huis mag komen."

SPANJE WERELDKAMPIOEN U20 2009

6 oktober 2009

Bassano del Grappa - In een spectaculaire finale voor 1500 toeschouwers in PalaBassano heeft Spanje eeuwige rivaal Portugal met 5-3 verslagen.

Het was een meeslepende wedstrijd. De wedstrijd ging het lange tijd gelijk op, maar in de laatste minuut van de eerste helft kwam Spanje op een 1-0 voorsprong. In de tweede helft een feller Portugal. Dit leidde al meteen tot enkele grote scoringsmogelijkheden. Toch waren het de Spanjaarden die op 2-0 kwamen. Snel hierna komt Portugal terug tot 2-1. Hierna kan de wedstrijd alle kanten op. Zowel Spanje als Portugal speelde voluit voor de winst. De scheidsrechters hadden de grootste moeite om de wedstrijd onder controle te houden. In de 14de minuut komt Spanje op een 3-1 voorsprong. De wedstrijd lijkt gespeeld. Maar binnen 1 minuut maakt Portugal de 3-2 en 3-3. De wedstrijd is weer helemaal in evenwicht. Portugal lijkt de wedstrijd naar zich toe te trekken maar toch is het wederom Spanje dat op voorsprong komt 4-3. Hierna lopen de emoties op de baan veel te hoog op. De wedstrijd loopt volledig uit de hand. Enkele Portugese spelers hadden zichzelf niet meer onder controle. Toen de rust op de baan weer was teruggekeerd speelde Spanje de wedstrijd professioneel uit.  Spanje weet zelfs nog de 5-3 te scoren. Goud voor Spanje en de teleurgestelde Portugezen moeten genoegen nemen met zilver. In de wedstrijd om het brons versloeg Chili thuisland Italië met 2 - 1.

Verrassend waren de prestaties van onze oostenburen Duitsland. Onderleiding van de Nederlandse coach Johan van Diejen eindigde Duitsland op de vijfde plaats. Hiervoor wisten de Duitsers in de kruiswedstrijden eerst met 6-1 te winnen van Frankrijk en daarna met 5-1 van Argentinië.