top of page

EK ASPIRANTEN 1999 GENEVE - ZWISERLAND

 

DE SELECTIE

 

Kevin Janssen (keeper)             16 jaar      R.C. Den Haag

Laurens Kaizer (keeper)             18 jaar     VRC Valkenswaard

Sander Meershoek(aanvoerder) 18 jaar     R.C. Den Haag

Dennis Groot                               16 jaar     R.C. Den Haag

Bob Hartkamp                             16 jaar     R.C. Den Haag

Martijn Faasen                             16 jaar     VRC Valkenswaard

Luuk Bischoff                               17 jaar     VRC Valkenswaard

Jordi Veerman                             16 jaar     ZRC Zaandam

Bart Hees                                     18 jaar     VRC Valkenswaard 

 

 

Maandag 18 oktober 1999  

Delft -  De NRB heeft ervoor gezorgd dat het Nationale Juniorenrolhockey team uitgerust op de  plaats van bestemming is gearriveerd. Normaal gesproken worden reisafstanden van 900 km per auto afgewerkt doch deze keer werd  de selectie en haar begeleidingsteam op maandag 18 oktober per vliegtuig vanaf Schiphol naar vlieghaven Geneve verplaatst. Door deze snelle verplaatsing kon de selectie nog een middag training afwerken in het Veledrome Tomy Rominger te Geneve voordat het hotel werd bezocht.  Na een goede nachtrust staat op dinsdag 19 oktober, 10.00 uur het sterke Spanje op het programma. Spanje is titelkandidaat en het is nog niet duidelijk wie de Europees kampioen van 1998,1997,1996 en 1995  kan stoppen op hun weg om voor vijfde(!) achtereenvolgende keer kampioen te worden. Spanje won bij de 38 kampioenschappen junioren 16 keer goud, 12 keer zilver en 4 keer brons. Nederland zet daar in de jaren 1973, 1975 en 1977 een bronzen medaille tegenover.  

 

 

Dinsdag 19 oktober 1999

SPANJE - NEDERLAND uitslag 37-0

Geneve -  Een van de doelstellingen van de Technische Commissie Rolhockey van de Nederlandse Rolschaats Bond is om ieder jaar met een nationaal jeugdteam deel te nemen aan een Europees Kampioenschap voor jeugdteams en zodoende goede internationale ervaringen op te doen. In het jaar 1998 werd het nationaal aspirantenteam (tot en met 15 jaar) uitgezonden naar het EK te La Roche Sur Yon te Frankrijk en keerde met vele indrukken terug. Een 9e plaats met 0 wedstrijdpunten in een deelnemersveld van 9 Europese  landen en een doelsaldo van 4 goals voor en 56 goals tegen was het resultaat.  Met enkele wijzigingen is dezelfde selectie van 1998 nu als juniorenteam team (tot en met 19 jaar) vertegenwoordigd  in Geneve en speelde haar eerste toernooiwedstrijd tegen titelkandidaat Spanje en verloor deze "strijd" met maar liefst  met 37-0 na een ruststand van (14-0).  Acht spanjaarden scoorden in de volgende minuten de 38 goals 2e (2x), 4e (2x), 5e (2x), 6e, 9e, 14e, 16e, 18e (2x), 19e,  21e (2x), 22e, 24e, 25e, 26e, 31e( 2x), 32e (2x), 33e, 34e, 36e (2x), 37e(2x), 38, 39, 40e(4x). De vraag aan bondscoach Leo Hilgersum was dan ook: " Ïs dit leerzaam en nuttig ?"  "Vorig jaar verloren we in Frankrijk de openingswedstrijd met 23-0 tegen Portugal wat uiteindelijk in de finale Spanje versloeg  om vervolgens Europees kampioen te worden, dus we we zijn wel wat gewend." Na het zien van alle deelnemers is gebleken dat de Nederlandse ploeg veruit de jongste deelnemer is. Het team zal de komende dagen veel meemaken en hierdoor veel ervaring opdoen.  Portugal, de andere titelkandidaat, veegde de vloer aan met Oostenrijk door een 25-0 overwinning te boeken.  "Ik denk dat zelfs Oostenrijk voor ons een maatje te groot is" vertelde de niet aangeslagen bondscoach Hilgersum. Met deze wetenschap kunnen we niet veel verwachten van de Nederlanders en een laatste plaats is waarschijnlijk het hoogst haalbare. En dat ligt niet aan de bondscoaches want die krijgen de spelers van de verenigingen aangeleverd.  De verenigingen dienen voor een goede de basis zorg te dragen zodat een bondscoach zich alleen bezig behoeft  te houden met de fijn afstemming van het team.  En bij een krachtsverschil uitgedrukt in een score van 37-0 zal van een fijn afstemming weinig sprake zijn geweest.  

Het programma voor woensdag 20 oktober is om 11.00 uur tegen Frankrijk en om 22.30 tegen Engeland.  

 

 

Woensdag 20 oktober 1999  

FRANKRIJK - NEDERLAND uitslag 25-1

Geneve - Op de tweede dag is Nederland tijdens de Europese Kampioenschappen rolhockey voor junioren tegen Frankrijk ten onder gegaan. De jeugdrolhockeyers uit Frankrijk hadden geen enkele angst voor de Nederlanders. 

"Onze tegenstander had bij balverlies maar een gedachte en dat was direct de tegenstander op eigen helft vastzetten", sprak bondscoach Hilgersum na afloop. 

Op deze moelijke manier van bal heroveren hadden onze landgenoten geen enkel antwoord waardoor deze wedstrijd na een ruststand van 8-1 uiteindelijk met 25-1 werd verloren.  De VRC speler Luuk Bisschof uit Valkenswaard had de eer om het eerste Nederlandse doelpunt van het toernooi te scoren.  EANRS had ook contact met Stefano di Vecchi, speler bij Geneve RHC, en op de vraag welk beeld hij van Oranje heeft gekregen gaf hij als antwoord: "Verdedigend speelt Nederland ouderwets zone rolhockey terwijl ieder land inmiddels is overgegaan tot een zogenaamde man to man verdediging."  De Nederlander Ton Sorensen floot met zijn Zwitserse collega Cirard een voortreffelijke Duitsland - Portugal (2-5). Het programma voor donderdag 21 oktober geeft Zwitserland als tegenstander aan, het Zwitserse team heeft vandaag de wedstrijd tegen Spanje met 4-1 verloren terwijl Spanje in de openingswedstrijd tegen Nederland het scorebord pas bij een stand van 37-0 liet stoppen. 

   

Woensdag 20 oktober 1999  

NEDERLAND - ENGELAND uitslag 2-8

Geneve  -  Ondanks de fikse afstraffingen tegen Spanje en Frankrijk hebben de bondscoaches Leo Hilgersum en Ger Huntink  het team weer gemotiveerd aan de start kunnen krijgen voor de wedstrijd tegen Engeland. Fysiotherapeut Eduard Simonis heeft het team ook weer fysiek klaar gestoomd voor de ontmoeting tegen een ander B-land. 

Tijdens dit evenement wordt duidelijk gemaakt dat de 6 aanwezige A landen ook in de juniorenklasse het niveau overstijgen van de B-landen Nederland, Engeland en Oostenrijk. 

De inzet en vechtlust van de Oranjehemden was voortreffelijk en op deze bais maakte ze er een echte wedstrijd van.  Het score verloop in de eerste helft met 0-1, 1-1 (doelpuntmaker Martijn Faassen), 2-1 (doelpuntmaker Dennis Groot), 2-2, 2-3 en 2-4 gaf voor de aanwezige Oranje supporters hoop op een goed eindresultaat. In de tweede helft verliep de wedstrijd onder leiding van het scheidsrechtersduo Garcia (Spanje) en Barbarisi (Italie) zeer spannend doch in de 4e minuut werd Oranje gebroken (2-5) om vervolgens de wedstrijd met een 2-8 nederlaag af te sluiten. Nederland kreeg 6x keer geel en 2x een blauwe kaart terwijl Engeland 3x geel ontving. De verwachting is dat Nederland op de 5e plaats zal eindigen in poule A waardoor een beladen ontmoeting tegen Duitsland (3e plaats poule B) tot de mogelijkheden gaat behoren.

 

 

Donderdag 21 oktober 1999  

ZWITSERLAND - NEDERLAND uitslag 17-0

Geneve -  In de 4e en laatste poulewedstrijd is Nederland met 17-0 (14-0) tegen Zwitserland ten ondergegaan en is in poule A op de 5e en laatste plaats geeindigd met 0 wedstrijdpunten, 5 goals voor en 87 goals tegen. Opmerkelijk was de ruststand van 14-0 en de "maar" 3 goals tegen in de tweede helft.  Bondscoach Hilgersum "In de tweede helft namen de Zwitsers gas terug en hebben wij onze spelers een voor hun  nieuw systeem verdedigen (voor kenners: "het ruitje") opgelegd".  Het toernooi is bijzonder leerzaam (conditioneel, technisch en tactisch) voor de selectie waarbij de beide keepers van Oranje worden ingezet.   In poule B is Duitsland op de 3e plaats geeindigd en hierdoor vrijdag 22 oktober in de kruisfinales (plaats 5 t/m 9) de  volgende tegenstander van Oranje. Op zaterdag 23 oktober is Oostenrijk de laatste tegenstander.   Voor de kruisfinales (plaats 1 t/m 4) komen Zwitserland, Italie, Portugal en Spanje in aanmerking. Bondscoach Ger Huntink : "Spanje is de grote favoriet, doch een finaleplaats is nog geen garantie voor een titel" De Nederlandse scheidsrechter Ton Sorensen uit Dordrecht had de wedstrijd Spanje - Frankrijk onder zijn hoede.  Het evenement is uitstekend georganiseerd en geeft een ideale omgeving voor de sporters om tot topprestaties te komen. Iedere dag loopt het toeschouwersaantal omhoog en vele rolhockeyliefhebbers uit Europa hebben inmiddels de weg naar het Velodrome "Tony Rominger" in Geneve gevonden.  

 

 

Vrijdag 22 oktober 1999  

DUITSLAND - NEDERLAND uitslag 11-2

Geneve - Nog een wedstrijd en het Nederlands juniorenteam is verlost van de lijdensweg welke zij ondergaan tijdens het EK te Geneve. Hedenavond werd met 11-2 (6-2) verloren van onze Oosterburen en van een derby was geen sprake. Op zaterdag worden de krachten gemeten met het eveneens puntloze Oostenrijk en wellicht behoort een overwinning  tot de mogelijkheden.Het is duidelijk dat Nederland inmiddels in de kelder van het Europese rolhockey is aangekomen en dat is het resultaat van het feit dat de ontwikkeling van het jeugdrolhockey in Nederland de laatste 10 jaar maar mager is geweest. Het Nationaal seniorenteam is inmiddels naar de B-poule gedegradeerd en vanuit het het huidige juniorenteam staan  dus nog geen talenten te dringen om het vaandel over te nemen.  We zullen dus in Nederland moeten accepteren dat we internationaal geen rol van betekenis meer kunnen spelen. Maar dat betekend niet dat we het huidige juniorenteam moeten laten vallen.  Door intensieve training op club- en bondsniveau moet ook deze generatie in staat zijn zichzelf te verbeteren en hierdoor meer tegenstand kunnen bieden als zij weer eens het Oranje shirt dragen. Om de jongste jeugd (tot en met 12 jaar) te stimuleren en de TCR van NRB te helpen bij de jeugdrolhockeyontwikkeling in Nederland hebben de verenigingen ZRC, AGOR en Marathon besloten om in het jaar 2000 in de plaatsen Zaandam, Dordrecht  en Den Haag zogenaamde trainingsstages te organiseren.  Het initiatief is dan om van vrijdag tot en met zondag, onderleiding van de Bondstrainers, intensief te trainen en heel veel van elkaar te leren.  

 

 

Zaterdag 23 oktober 1999  

OOSTENRIJK - NEDERLAND UITSLAG 9-3

Geneve -  De laatste hoop op een overwinning voor het Nederlands junioren team onderleiding van de bondscoaches   Ger Huntink en Leo Hilgersum is vervlogen als gevolg van de nederlaag tegen Oostenrijk met 9-3 (4-1).  Door dit resultaat is Nederland op de 9e en laatste plaats geeindigd.  Als de TCR van de NRB instemt behoeft de lage classering geen belemmering te zijn voor deelname aan het EK te Walsum (Duitsland) in de maand december 2000. "Maar dan zal de trainingsintensiteit wel opgevoerd moeten worden en deelname aan internationale toernooien in het buitenland bijna een verplichting moeten zijn", waarschuwt Hilgersum.  Nederland levert op het scheidsrechters gebied wel een topprestatie en wel door Ton Sorensen uit Dordrecht welke na een serie goede wedstrijden de uitnodiging heeft ontvangen voor het leiden van de kraker Spanje - Portugal (finalewedstrijd).  

 

 

 

SPANJE VOOR VIJFDE ACHTEREENVOLGENDE KEER EUROPEES KAMPIOEN   

Geneve -  De spaanse bondscoach Ordeig kon zijn geluk niet op, natuurlijk het kampioenschap is fraai maar de wijze waarop het kampioenschap werd behaald is haast niet te beschrijven. Het team kent geen vedette, het is een team die het perfecte rolhockey speelde en veel waardering kreeg van de  internationale rolhockeywereld. Absolute perfectie werd nagestreefd en behaald.  

Wat deze 18 en 19 jarige presteerden geeft het Spaanse rolhockey de mogelijkheid om een nog sterker nationaal seniorenteam samen te stellen en de ultieme droom "Weer eens wereldkampioen te worden" tot werkelijkheid te laten komen.  

Rolhockey gigant Portugal kon de Spaanse furie in de finale (scheidsrechter Sorensen deed het zeer goed) niet temmen.  De volgende cijfers spreken voor zich: 6 wedstrijden, 6 overwinningen, 89 goals voor en 4 goals tegen. 

 

 

DE EINDSTAND:

1. Spanje

2. Portugal

3. Italie

4. Zwitserland

5. Frankrijk

6. Duitsland

7. Oostenrijk

8. Engeland

9. Nederland

bottom of page