top of page

EK Aspiranten 1998, La Roche Sur Yon (Frankrijk)  

26-31 oktober 1998

 

 

De Voorbereiding: 

 

In de maand april van het jaar 1998 is de selectie van het Nederlands aspiranten team gestart met de voorbereidingen voor de Europese aspirantenkampioenschappen in La Roche Sur Yon te Frankrijk. 

Deze Europese kampioenschappen werden gehouden in de periode van 26 tot en met 31 oktober 1998. 

 

Het nationaal aspirantenteam is de eerste mogelijkheid voor talentvolle Nederlandse spelers om voor een nationaal team te worden geselecteerd. De spelers vallen in de leeftijdscategorie 14-16 jaar en in het jaar dat zij 17 jaar worden komen zij niet meer voor de aspiranten selectie in aanmerking. 

 

De Technische Commissie Rolhockey van de Nederlandse Rolschaats Bond had besloten om de huidige generatie aspiranten rolhockeyers de kans te geven om zich in Frankrijk tijdens de Europese kampioenschappen op sportief gebied te meten met Europese leeftijdsgenoten. 

 

Bondscoach Leo Hilgersum aan het begin van het seizoen: "de geselecteerde spelers moeten nog heel veel leren maar het is de moeite waard om deze talentvolle generatie klaar te stomen voor het E.K." 

 

Het voorbereidingsprogramma duurde zes maanden met de rolschaatsbaan in het haagse Zuiderpark als trainingsaccommodatie. De voorbereiding werden in de maand oktober afgerond met centrale trainingen, een Belgie-Nederland ontmoeting in Brussel en een aantal oefenwedstrijden te Duitsland. 

 

 

Begeleidingsteam 

 

Chef d' Equipe :             Martin van Lieshout

Bondscoach:                  Leo Hilgersum

Bondscoach (ass.)         Ger Hunting

Pysiotherapeut               Eduard Simonis

Teambegeleider             Hendry Meershoek

 

 

De selectie 

   

 

 

Hugo Gijbels             - 13 jaar      - V.R.C. Valkenswaard 

Kevin Janssens         - 15 jaar      - R.C. Sorlac Den Haag 

Bb Hartkamp             - 15 jaar      - R.C. Sorlac Den Haag   

Luuk Bischof              - 16 jaar      - V.R.C. Valkenswaard 

Michael Stevens         -14 jaar       - V.R.C. Valkenswaard 

Dennis Groot               -15 jaar       - R.C. Sorlac Den Haag 

Meershoek Marvin      - 15 jaar       - R.C. Sorlac Den Haag 

Menno van der Veen   - 15 jaar      - R.C.K. Kerkdriel   

Wesley Bartels             - 14 jaar      - R.C. Sorlac Den Haag 

Dennis De Natris          -14 jaar      - V.R.C.  Valkenswaard  

Martijn Faassen             -14 jaar     - V.R.C.  Valkenswaard  

Dennis Piels                  - 15 jaar     - R.C.K.  Kerkdriel  

Nolan Hartkamp            - 13 jaar     - R.C. Sorlac  Den Haag  

 

Poule indeling 

  

 

Programma Nederland 

In het hieronderstaande overzicht werd het programma en de resultaten van het Nederlands team zichtbaar gemaakt. 

 

 

27-10-98, 18.30 uur Portugal - Nederland 

27-10-98, 20.30 uur Openingsceremonie 

28-10-98, 11.00 uur Frankrijk - Nederland 

28-10-98, 19.00 uur Nederland - Engeland 

29-10-98, 10.00 uur Andorra - Nederland 

30-10-98, Kruisfinale’s 

31-10-98, Kruisfinale’s 

31-10-98, 22.15 uur Sluitingsceremonie 

 

 

Wedstrijdverslagen 

 

 

dinsdag 27 oktober:

FAVORIET PORTUGAL VERPLETTERD NEDERLANDSE JEUGD 

 


Nederland in openingswedstrijd geen schijn van kans 

 


La Roche Sur Yon- Tijdens de openingswedstrijd van de Europese kampioenschappen aspiranten te Frankrijk heeft topland Portugal haar visitekaartje voor de titel afgegeven in de wedstrijd tegen de nederlandse leeftijdsgenoten. Na 2 speelhelften van per helft 15 minuten effectieve speeltijd bleef het electronisch scoreboard steken bij de stand 23-0 in het voordeel van de Zuid-Europeanen. Bij de rust was al een onoverbrugbare achterstand van 10-0 ontstaan voor de ploeg van de Haagse bondscoaches  Leo Hilgersum en Ger Huntink.  De sporthal met een speciaal voor dit evenement aangelegde speelvloer was met 750 toeschouwers goed bezet.  Bondscoach Hilgersum : "Mijn verwachting kwam volledig uit, geen schijn van kans tegen deze fantastische ploeg, wellicht morgenavond (19.00 uur) de eerste punten tegen Engeland want morgenochtend (11.00 uur) tegen Frankrijk zie ik nog geen mogelijkheden." 

 

Rob Verbeek 

 

 

woensdag 28 oktober:

NEDERLANDSE ROLHOCKEY JEUGD DICHT BIJ EERSTE OVERWINNING 

 

 

Hagenaar Kevin Jansen (keeper) in topvorm 

 

 

La Roche Sur Yon- Na het debacle van de openingswedstrijd heeft bondscoach Leo Hilgersum met assistent Ger Huntink hard gewerkt om het moraal van de jeugdige spelers weer enigzins op te poetsen. 

In de ochtendwedstrijd gaven de Nederlandse leeuwen tot aan de rust goed partij tegen gastheer Frankrijk, 3-1 achterstand. Daar Frankrijk over een betere conditie en een snellere balbehandeling beschikt werd de eindstand aan het slot van de wedstrijd vlot uitgebreid naar 10-1. 

De middagwedstrijd tegen Engeland begon niet goed daar vrij snel tegen een achterstand van 4-0 bij de rust werd aangekeken. Ondanks dat de Engelsen in de tweede iets meer overwicht hadden werd een verdienstelijk 1-1 behaald, eindstand 5-1.  Bondscoach Hilgersum: "Het blijkt dat onze jongens op dit toernooi nog veel tekort komen, een achterstand in hun ontwikkeling van enkele jaren hebben we zeker al opgelopen. De tegenstanders zijn fysiek, technisch, conditioneel en hierdoor ook tactisch veel verder. " 

 Morgen (10.00 uur) spelen de oranjehemden tegen Andorra hun laatste poulewedstrijd en bij de analyse is gebleken dat dit land met Spaanse rolhockeyinvloeden op papier de favoriet is doch een eerste succes is niet uitgesloten. 

 

Rob Verbeek 

 

 

Donderdag 29 oktober:

ROLHOCKEY JEUGD VERLIEST OOK LAATSTE POULE WEDSTRIJD 

 

 

Leerzame dagen voor toekomst Nederlands rolhockey 

 

 

La Roche Sur Yon- Ook tijdens de laatste poulewedstrijd tegen Andorra kon het Nederlands team haar supporters in Frankrijk en Nederland niet de eerste wedstrijdpunten schenken. In de kruisfinale's zal hoogstwaarschijnlijk Duitsland de volgende tegenstander zijn. Onze oosterburen waren in de oefencampagne voorafgaande aan het E.K. te sterk dus zijn de verwachtingen voor deze komende wedstrijd niet al te hoog gespannen.  "Toch zijn deze wedstrijden zeer leerzaam en de spelers zien nu dat vele trainingsuren lonend kunnen zijn" aldus de 43 jarige bondscoach Hilgersum uit het westlandse Poeldijk. "Eigenlijk zijn we nu al gestart met het volgend jaar want dat deze jonge spelers talenten bezitten is wel  duidelijk geworden alleen zal er hard gewerkt moeten gaan worden."  Het toernooi wordt aanstaande zaterdag met de finaleronde afgesloten. 

 

Rob Verbeek 

 

 

Vrijdag 30 oktober:

NATIONAAL ROLHOCKEY ASPIRANTEN TEAM SNAKT NAAR HET EINDE 

 

 

Spanje favoriet voor de Europese titel 

 

 

La Roche sur Yon- Met nog een wedstrijd te gaan (31 oktober tegen Duitsland) denkt het nationaal aspiranten team inmiddels aan de terugreis naar Nederland. Vandaag werd met 8-0 (ruststand 4-0) de vijfde nederlaag geleden tegen Zwitserland terwijl Duitsland staat te popelen om morgen Nederland aan haar zegekar te binden. De Nederlandse spelers die een of twee dagen toernooien gewend zijn snakken nu bij dit vijfdaagse topevenement naar het einde omdat de bekende "batterij" nu inmiddels begint op te raken.  

Het zijn wederom de toplanden Spanje, Portugal en Italie die om de kleuren van de medailles strijden waarbij op korte afstand Frankrijk opvallende prestaties laat zien. Zaterdag wordt de grote finale gespeeld tussen Spanje en Portugal met Spanje als favoriet. 

 

Rob Verbeek 

 

 

Zaterdag 31 oktober:

NA SPECTACULAIRE ROLHOCKEY FINALE VERSLAAT PORTUGAL FAVORIET SPANJE 

 

 

Portugal in de 17e editie voor de 6e maal Europees rolhockeykampioen 

 

 

La Roche Sur Yon - In de met 1750 toeschouwers uitverkochte sporthal van La Roche Sur Yon in West Frankrijk  is Portugal er in geslaagd om voor de 6e maal Europees kampioen te worden in de aspirantenklasse (t/m 16 jaar).  Spanje was gezien de verspeelde wedstrijden als favoriet aan deze finale begonnen maar de onder andere vele scouts van Europese topclubteams zagen dat Portugal krachten kon vrij maken om in een fantastische ambiance de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken, 4-2.  Nederland eindigde na de nederlaag tegen Duitsland op de 9e en laatste plaats maar is een ervaring rijker en kan als team (t/m 16 jaar) volgend jaar wederom aan het EK meedoen en heeft hierdoor 12 maanden voorbereidingstijd om de laatste plaats te verlaten en hierdoor aansluiting te gaan vinden met landen als Engeland, Duitsland en Andorra. 

 

 

Eindstand Europese Kampioenschappen voor Aspiranten 1998 

1. Portugal 

2. Spanje 

3. Italie 

4. Frankrijk 

5. Zwitserland   

6. Duitsland 

7. Engeland 

8. Andorra 

9. Nederland

 

 

 

Ondanks het feit dat de laatste plaats werd behaald was het een leerzame week voor onze toekomst en de internationale rolhockeywereld gaf een blijk van waardering dat Nederland na een aantal jaren van afwezigheid weer op het kampioenschap aanwezig was. 

 

bottom of page