top of page

WK dames 2000 (Marl) 

 

 

Na het Europees Kampioenschap dat vorig jaar in Springe (Duitsland) heeft plaatsgevonden, zal het WK 2000 dit jaar tevens in ons buurland worden gehouden. Dit jaar zal in Marl het ontvangstcomité  klaar staan om een 16-tal landen te ontvangen die van 7 tot en met 12 oktober om het Wereldkampioenschap zullen gaan strijden. Helaas hebben Canada en Zuid Afrika op het laatste moment afgezien van deelname. Bondscoach Dianne van Gemert zal vanaf 16 augustus de nationale damesselectie klaar gaan stomen voor deze strijd. Een uitgestippeld trainingsprogramma zal vanaf deze datum er voor moeten zorgen dat de dames goed voorbereid de tegenstanders kunnen pareren. Gezien het groot aantal inschrijvende landen is het van belang dat de dames zich intensief met deze voorbereiding bezig zullen gaan houden om in ieder geval door de voorrondes te komen en zich een plaats kunnen bemachtigen bij de eerste 8. Gezien de historie van de EK’s en WK’s waaraan Nederland heeft deelgenomen is dit geen onmogelijke opgave, ondanks de poule-indeling waarin Nederland dit jaar is ingedeeld.  Ook dit jaar zal Nederland in de poulewedstrijden opponent Duitsland treffen. Vorig jaar verloren de dames deze poulewedstrijd met 1-0. Een goed perspectief om ons op dit WK te revancheren. Naast Duitsland zal de damesselectie tevens Italie en Austalie treffen, beiden ook geen onbekende voor de dames. Opvallende “ nieuwkomer” op dit WK is de deelname van Egypte. Ondanks een zoektocht op het Internet is tot nog toe geen informatie met betrekking tot rolhockey in Egypte te vinden. De redactie zal zijn best doen om hier alsnog nadere informatie over in te winnen.

 

 

Selectie:

Cindy Lodewijks (R.C. Lichtstad)

Ratna van Gemert (R.C. Lichtstad)

Lydia Bouwmans (R.C. Lichtstad)

Claudia Geerling-Stam (AGOR)

Maaike Hulshof (AGOR)

Trudy Bakker (AGOR)

Miranda Somford (RV Rotterdam)

Frederique Hoenderkamp (RV Rotterdam)

Eileen O'Neill (RV Rotterdam)

Mieke Bakker (RV Rotterdam)

 

Begeleidingsteam:

 

Chef d' Equipe            -  Martin van Lieshout

Bondscoach                - Diannne van Gemert

Assistentcoach            - Astrid van den IJssel

Medische begeleiding - Eduard Simonis

 

9 oktober 2000

Nederland ziet wedstrijd tegen Duitsland met vertrouwen tegemoet.

 

Marl - De belangrijkste concurrent van het Nederlands team voor de eerste plaats in poule C, Duitsland, heeft op de eerste dag van het WK Dames met 5-1 gewonnen van Australië. De Nederlandse selectie hoefde op deze eerste dag nog niet in actie te komen en kon zodoende in alle rust het spel van de oosterburen observeren. Een eerste reactie van assistent coach Astrid van den IJssel: "Gezien het spelbeeld van Duitsland tegen Australië zijn wij vanavond beslist niet kansloos. Het spel van gastland Duitsland zag er onsamenhangend uit en zij wisten tegen het veel Australië niet echt te overtuigen. Natuurlijk is het riskant om aan de hand van zo'n wedstrijd conclusies te trekken maar ik ben vol vertrouwen in een goede afloop vanavond tegen Duitsland."

Op de eerste dag van het WK zijn alle landen, op Nederland na, in actie geweest. Hierbij maakte Spanje (6-0 winst op Frankrijk), Argentinië (6-0 winst op Engeland), Portugal (6-0 winst op Japan) en Brazilië (35-0 winst op Egypte) de meeste indruk. Ook opvallend was het spel van de Mexicaanse vrouwen. In een spectaculaire wedstrijd tegen USA vertoonde zij een spel dat sterk deed denken aan ijshockey. Deze wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.

Astrid van den IJssel

 

 

10 oktober 2000 

Nederland verliest eerste poulewedstrijd.

Marl - Het nationale Damesteam heeft gisteravond de eerste poulewedstrijd tegen Duitsland verloren met 7-2. In de eerste helft ging de strijd gelijk op,kansen aan beide kanten zorgden voor een aantrekkelijke en spannende wedstrijd. Totdat de scheidsrechter een overtreding buiten het strafschopgebied bestrafte met een penalty voor de Duitse dames. Deze werd benut, stand 1-0. Nederland liet zich door dit doelpunt niet van de wijs brengen en speelde op volle kracht verder. Een mooi opgezette aanval bracht de stand weer gelijk, Mieke Bakker schoot de bal keurig in de kruising. Helaas bracht een aanval van Duitsland de Nederlandse dames op achterstand. De ruststand werd daarmee 2-1. Na de rust konden onze dames de wedstrijd weer naar zich toe trekken door een doelpunt van Miranda Somford in de 8e minuut van de wedstrijd. Het voordeel van de thuisspelende ploeg kwam ook in de tweede helft naar voren aangezien een discutabel doelpunt van de Duitsers door de Franse en Portugese arbitrageduo werd goedgekeurd. Duitsland behield na dit doelpunt de rust en het geduld. Nederland heeft in de laatste 5 minuten van de wedstrijd alles op alles gezet om alsnog een gelijkspel of winst af te dwingen. Echter door de aanvallende speelstijl die Nederland de laatste 5 minuten heeft toegepast, heeft Duitsland de kansen die hierdoor ontstonden benut en scoorden hierna nog 4 maal in de laatste 5 minuten. 

Astrid van den IJssel

 

 

10 oktober 2000

Niveau dames rolhockey zeer hoog

 

Marl - Ook dit WK zijn de toonaangevende landen Spanje, Portugal, Argentinië en Brazilië de kanshebbers voor het goud. Ieder toernooi blijkt dat deze landen het damesrolhockey op een zeer hoog niveau kunnen brengen. De snelheid, accuratesse en de diverse spelvormen, technieken en tactieken zorgen voor zeer aantrekkelijk rolhockey. Met in ieder land wel 1 of twee uitblinkers in een team, is het genieten van deze wedstrijden. Naast deze landen zijn zeker ook Frankrijk en Zwitserland de landen waarin het damesrolhockey naar een hoger niveau wordt getild. Ook een opvallend rolletje is weggelegd voor Mexico. Een team dat duidelijk afkomstig is van het ijshockey. De speelstijl, inzet en schaatstechniek overrompelde de toch wel ervaren Amerikaanse dames. De eindstand was verrassend 2-2. Voor Amerika zijn de kansen minimaal. Zij verloren gisteravond kansloos tegen Portugal met 13-0. Een kleine finale is ook al in Poule D gespeeld. Rolhockey van absolute wereldklasse. Brazilië tegen Spanje. Ruststand 0-0, eindstand  0-1. Zo weinig doelpunten in 40 minuten rolhockeywedstrijd die bol stond van de technische hoogstandjes en schaatstechniek. 

Astrid van den IJssel 

 

 

 

10 oktober 2000

Pijnlijk verlies Nederland tegen Australië

 

Rijen - Nederland is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Het cruciale duel tegen Australië ging met 4-2 verloren. Hierdoor eindigt Nederland op de derde plaats in poule C en moet nu gaan strijden voor de plaatsen 9 t/m 12.  Inmiddels zijn de volgende landen al verzekerd van een plaats in de kwartfinale: Duitsland, Australië, Argentinië, Zwitserland, Portugal en Spanje. Voor de laatste twee plaatsen maken nog kans: USA of Mexico en Frankrijk of Brazilië.

Score verloop Nederland - Australie : 0:1 Kasia Maruszak (7. min) 1:1 Ratna van Gemert(16.min) 1:2 Susan Kay (22. min) 1:3 Hannah Lincoln (24.min) 1:4 Hannah Lincoln (27. min) 2:4 Ratna van Gemert (35. min)

 

 

11 oktober 2000 

Oranje likt haar wonden

 

Marl - Gistermiddag heeft het Nederlands damesteam de tweede wedstrijd in de poule wederom verloren. Dit was een teleurstellend verlies, aangezien de dames nu gaan strijden om de plaatsen 9 t/m 12. 

De dames begonnen de wedstrijd in een aanvallende rol. De Australische dames konden echter vrij snel op een 1-0 voorsprong komen door deze aanvallende positie uit te spelen. Gelukkig kon Ratna van Gemert in de 16e minuut de stand op gelijke hoogte brengen. Dit was tevens de ruststand. In de tweede helft probeerde Nederland middels mandekking overwicht te krijgen in de wedstrijd. De Australische dames bleken hiertegen bestand, de schaatstechniek en de snelheid brachten de wedstrijd tot een stand van 4-1.  Ook het doelpunt dat nog in de 35e minuut door Ratna van Gemert werd gescoord middels een penalty kon het tij niet keren. Tevens konden de vele Nederlandse supporters die waren afgereisd naar Duitsland, de dames niet naar een overwinning schreeuwen. Een zeer teleurgesteld Nederlands Damesteam zal zich nu volledig in moeten gaan zetten om de eer te redden. Vandaag is het een rustdag voor alle teams.

Astrid van den IJssel

 

 

12 oktober 2000

Derde verlies op rij voor de Nederlandse dames

 

Marl - Ook vandaag is het de Nederlandse dames niet gelukt om te winnen. Ditmaal was Engeland te sterk voor de dames. Een gedisciplineerd spelend Nederlands team kon in de eerste helft geen druk zetten op de Engelse defensie. De kansen die Engeland kreeg werden door hen wel benut. De dames gingen met 4-0 de rust in.  In de tweede helft was Nederland de betere ploeg, maar miste het scorend vermogen om een aansluiting te vinden om terug in de wedstrijd te komen. Engeland scoorde daarentegen wel 5-0. De inzet in het laatste gedeelte van de tweede helft, bracht Engeland wel in de verdrukking. Een penalty werd gegeven en goed benut door Miranda Somford, waardoor de stand op 5-1 kwam. Hierna kreeg Nederland nog aanzienlijke kansen, maar werden niet benut, waardoor de eindstand op 5-1 is bepaald.De andere poulewedstrijd Japan tegen Frankrijk werd gewonnen door Japan met 2-0. Japan was duidelijk de betere partij, maar kwam ook niet tot een hogere score. Een terechte overwinning zorgt er voor dat Engeland en Japan leiden in de poule. 

Astrid van den IJssel 

 

 

12 oktober 2000

Duitsland stunt tegen Brazilië

 

Rijen - Voor de verrassing van de avond zorgde gastland Duitsland. In een uitverkochte sporthal (ruim 800 toeschouwers) versloegen de Duitse vrouwen het favoriete Brazilië. Na de reguliere speeltijd was de stand nog 2-2, in de verlenging maakte de Duitse aanvalster Maren Wichardt het winnende doelpunt voor "der mannschaft". 

In de halve finale moeten onze oosterburen het opnemen tegen Portugal. De Portugezen wonnen in de kwartfinale nipt van Zwitserland. (1-0) 

Ook het favoriete Spanje had een lastige avond. In de wedstrijd tegen Australië kwamen zij met de schik vrij (3-2). Top favoriet Argentinië wist zich wel overtuigend te kwalificeren voor de halve finale. In de kwartfinale hadden zij totaal geen moeite met Amerika. (11-1). Topscoorster van deze wedstrijd was het Argentijnse talent Ivana Navas met drie goals.

 

 

13 oktober 2000

Eerste winstpartij Nederland

 

Nederland blijft door winst op Frankrijk in de race om tiende plaats.

 

Marl - Vanmorgen heeft het Nederlands Damesteam in Marl de eerste wedstrijd gewonnen van de Franse Equipe. Een gemotiveerde ploeg ging vanmorgen vol zelfvertrouwen de baan op. Dit kwam ook tot uiting door het eerste doelpunt dat in de 7e minuut werd gemaakt door Ratna van Gemert. Nederland liet de bal goed rondgaan, waardoor Frankrijk zich op dat moment liet imponeren. Nederland kon de Franse aanval tot de rust goed pareren. De Franse dames trachten door de defensie van Nederland te komen, echter konden zich hier niet sterk in maken. Nederland ging de rust in met een 1-0 voorsprong. Na de rust was er wat onrust in de ploeg, waar de Franse dames gebruik van maakte. Zij scoorden 1-1 in de 5e minuut. Na dit doelpunt bleef Nederland wel de betere ploeg. De kansen voor het Franse team bleven uit. Daarentegen kon Nederland wel vaak op het franse doel af, maar verdere doelpunten bleven tot 5 minuten voor tijd uit. Ratna van Gemert scoorde 5 minuten voor tijd echter de 2-1 voorsprong. Deze was zeer verdiend. Nederland speelde de laatste 5 minuten zeer goed de wedstrijd uit, door constant in balbezit te blijven. De uitstekend keepende Cindy Lodewijks wist in de laatste seconden nog op een prima wijze een gevaarlijk schot van de Fransen tegen te houden. Nederland speelt morgen tegen Japan, welke gewonnen moet worden om op de tiende plaats te eindigen.

Astrid van den IJssel

 

 

13 oktober 2000

Finale WK dames gaat tussen Spanje en Portugal

 

Rijen - De finale van het WK dames 2000 gaat tussen de beide aartsrivalen op rolhockeygebied Spanje en Portugal. Portugal wist zich te plaatsen door  met 1-0 van gastland Duitsland te winnen. Het Portugese doelpunt werd gemaakt in de allerlaatste minuut van de wedstrijd. De Spanjaarden schakelde het favoriete Argentinië uit. In een zinderende wedstrijd was de stand na de reguliere speeltijd en verlenging gelijk, zodat penalty's uiteindelijk de beslissing moesten forceren. De Spaanse dames waren hierin net iets beter dan hun Argentijnse tegenstanders en wisten zich zo te plaatsen voor de finale. De strijd voor het brons gaat tussen Duitsland en Argentinië, om de 5 en 6 plaats zullen strijden Brazilië en Australië, om de 7 en 8 plaats Zwitserland en USA.

 

 

14 oktober 2000

Nederland wint verdient van het toch wel sterke Japan

 

Oranje besluit toernooi met positief gevoel

 

 

Marl - Vanmorgen vroeg hebben de Nederlandse leeuwinnen in een spannende strijd de wedstrijd tegen Japan met 6-4 gewonnen. Deze overwinning was nodig om een 10e plaats te behalen.

Nederland begon sterk en kwam via een penalty die werd benut door Miranda Somford. Al snel volgde een tweede doelpunt door een mooie combinatie van Maaike Hulshof en Ratna van Gemert. In de eerste helft zat Cindy Lodewijks fantastisch te keepen en stopte tevens een penalty. Een door Nederland verkregen penalty werd wel door Miranda Somford benut en zorgde er voor dat Nederland met 3-0 voor kwam. Echter benutte Japan nog wel vlak voor rust een penalty, zodat de ruststand 3-1 werd. Wat in de rust al werd verwacht is dat Japan in de tweede helft meer druk ging zetten op de Nederlandse defensie. Nederland kwam hierdoor op sommige momenten onnodig in de problemen, maar kon de voorsprong wel uitbouwen naar 4-1. De druk bleef echter wel bestaan en Nederland kon op deze momenten niet overtuigend de bal voor het doel weghouden. Japan kon hierdoor 4-2 scoren. Doordat bij Nederland de rust weer wat terug was gekeerd, kon Claudia Stam een kans benutte en scoorde 5-2. De strijd werd volledig aan de kant van het Nederlandse doel gestreden, de Japanners gingen voorchecken om alsnog een overwinning te forceren. Hier en daar lukte dit ook, Japan scoorde 5-3. Ondanks arbitrale discussies kregen de Nederlandse dames alsnog een penalty die weer door Miranda Somford werd benut, 6-3. Vijf minuten voor tijd wist Japan nog een doelpunt te scoren, de laatste minuten kon Nederland echter de wedstrijd uitspelen en kon de eindstand 6-4 behouden. Een uitstekende wedstrijd die op inzet is gewonnen.

 

Door in de finale Portugal met 2-0 te verslaan is Spanje de nieuwe wereldkampioen bij de dames geworden. In de strijd om de derde plaats tussen Argentinië en Duitsland ging het brons naar de Argentijnse vrouwen.

 

De eindstand WK Dames 2000 

 

1.  Spanje  

2.  Portugal  

3.  Argentinie  

4.  Duitsland  

5.  Brazilie  

6.  Australie  

7.  Zwitserland  

8.  USA  

9.  Engeland  

10. Nederland

11. Japan  

12  Frankrijk  

13. Colombia  

14. Mexico  

15. Egypte

 

bottom of page