top of page

Roller Games  - Nanjing - China - 2017

Roller Games 2017

1 augustus 2017 | sectie rolhockey NRB

Van 27 augustus tot en met 10 september worden in Nanjing (China) de eerste Roller Games georganiseerd. De Roller Games is het grootste sportspektakel voor rolsporten ter wereld. Tijdens dit evenement vinden de wereldkampioenschappen plaats van een 10-tal sportdisciplines t.w. inline Alpine, inline freestyle, inline downhill, inline hockey, roller freestyle, speed skating, skateboarding, kunstrolschaatsen en rolhockey. Aan de Roller Games nemen maar liefst 4000 atleten deel afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen. Vanuit Nederland zal er worden deelgenomen aan de onderdelen speedskating, kunstrolschaatsen en rolhockey.Het Nederlands rolhockey team zal samen met de kunstrijgroep van Rolling’90 richting China afreizen.  Rolling’90 zal Nederland vertegenwoordigen op het onderdeel showrijden.Het Nederlands senioren rolhockey team is ingedeeld in de B-groep van het wereldkampioenschap. In de poule fase moet Oranje het opnemen tegen achtereenvolgens Angola, Israel en USA. Doelstelling van Nederland is handhaving in de B-groep met de ambitie om via poule winst promotie naar de A-groep af te dwingen. Geen gemakkelijke opgave, de poule waarin Nederland is ingedeeld is loodzwaar.Nederland speelt in de eerste wedstrijd gelijk tegen favoriet Angola, het land dat op het laatste WK in 2015 op een verdienstelijke negende plaats eindigde. Nederland speelde tijdens dat WK eveneens de openingswedstrijd tegen Angola en verloor met 7-2.In de tweede wedstrijd moet Oranje aantreden tegen Israël.  Israël is op het laatste moment toevoegt aan de poule van Nederland na het afzeggen van Brazilië. Israël is een ambitieus rolhockeyland dat de laatste jaren stevig aan de weg timmert.  Zaak voor Oranje om deze tegenstander niet te onderschatten De laatste opponent van Nederland in de poule wedstrijden is USA. Nederland heeft goede herinneringen aan deze tegenstander. Op het WK-b in 2014 won Nederland de wedstrijd om de derde plaats met duidelijke cijfers 11-3 van Amerika.Alles zal afhangen van de vorm van de dag. Het is duidelijk dat Nederland is ingedeeld in een loodzware poule. Het beloofd een spannende en mooie strijd te worden. Oranje is er klaar voor en zal met veel vertrouwen richting China afreizen.

Bondscoach Marty van den Brand en assistent bondscoach Xinu Doncel hebben de volgende spelers geselecteerd voor het Nederlands team:

Joey van de Dungen (Remscheid), Luc Vroomen (RC de Lichtstad), Eric Vives Boersma (HC Piera),Luuk Bischoff (Valkenswaardse RC), Cesar Vives Boersma (Igualada Hoquei Club), Niels Janssens (RC Brunssum), Kyllian Doomernik (Valkenswaardse RC),Timo Tilborghs (Calenberg) , Rafael Jeeninga (Club Pati Vilanova), Rico van den Dungen (Calenberg)

De medische begeleiding van het team is al sinds vele jaren in vertrouwde handen van Dorien Schnackers.  Dorien heeft samen met haar medewerkers van HEALTH & SPORT  ervoor gezorgd dat de spelers van het Nederlands team optimaal fit aan het WK kunnen beginnen.

August 23, 2017 | sectie rolhockey NRB

In Valkenswaard werd dit weekend de laatste voorbereidingen gehouden voor de Roller Games. Op de vrijdagavond en zaterdagochtend was er een intensieve training, gevolgd door een oefentoernooi met sterke tegenstanders uit Frankrijk (Nantes), Belgie (Modern) en Duitsland. Nederland heeft aangetoont klaar te zijn voor het WK. Het oefentoernooi werd overtuigend gewonnen. De spelers zijn fit en in vorm, tot grote tevredenheid van het technisch koppel Marty van den Brand en Xinu Doncel. Dank aan iedereen die heeft meegeholpen om dit weekend succesvol te laten verlopen.

August 24, 2017 | sectie rolhockey NRB

Rolhockey international Luuk Bischoff draagt de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Roller Games in Nanjing. Dit heeft Chef de Mission Ben Veerman van de Nederlandse Rollersports Bond bekend gemaakt. "Ik vind het heel bijzonder en een enorme eer dat ik Nederland op deze wijze mag vertegenwoordigen", aldus de 35 jarige speler van Oranje.Ben Veerman: Luuk heeft een enorme staat van dienst, hij is op dit moment onze meest ervaren international. Naast de rolhockeyers nemen ook kunstrolschaatsers en inline speedskaters deel namens Nederland aan de Roller Games. Ook zij steunen de keuze voor rolhockeyer Luuk Bischoff.

Lange interland carriere

Luuk heeft bij de senioren deelgenomen aan maar liefst 13 eindtoernooien. Hij debuteerde in 2002 tijdens het EK in Florence (Italie) en maakte daarna tot op heden vrijwel onafgebroken deel uit van de selectie van het Nederlands rolhockeyteam. Verder staan op zijn palmares 2x Nederlands kampioen junioren, 1x Nederlandskampioen 2de klasse, 11x Nederlands/Benelux kampioen, 8x Nederlandse beker en 1x de supercup. Daarnaast heeft Luuk 15 jaar in de Bundesliga gespeeld bij Krefeld, Remscheid, Walsum en met VRC. De openingsceremonie van de Roller Games vind plaats op zaterdag 2 september in het Nanjing Olympic Sport Center

Wij bedanken onze sponsoren

August 27, 2017

Deelname aan dit WK is mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren. Wij bedanken onderstaande bedrijven en sponsoren, voor hun bijdragen in financiële zin, voor hun inzet van mensen en materieel en/of hun enthousiasme en support.

Angola - Nederland 18-1 (4-1)

We hadden de start van de Roller Games heel anders voorgesteld. We wisten dat Angola een zeer sterke tegenstander zou zijn, en dat het behalen van een goed resultaat erg lastig zou worden. Maar we waren met veel vertrouwen naar China afgereisd, De laatste voorbereidingen waren erg goed verlopen. De sfeer en de instelling van de ploeg was bijzonder positief richting het toernooi. Maar hoe anders kan het lopen. We begonnen niet goed aan de wedstrijd. Niet scherp genoeg. Spanningen speelde daarbij wellicht een belangrijke factor. Angola kwam binnen 10 minuten op een 3-0 voorsprong. Hierna herpakte Nederland zich weer en vocht zich terug in de wedstrijd. Een mooie individuele actie van Cesar betekende de 3-1. Hierna kreeg Oranje nog enkele kleine kansen om op 3-2 te komen maar Angola bleef de wedstrijd domineren en in plaats van 3-2 werd het 4-1. Toen sloeg het noodlot toe. In een uiterste poging om de bal te bemachtigen klapte Eric Vives Boersma in een duel ongelukkig met zijn voet tegen de boarding. Eric beseft gelijk dat dit einde wedstrijd was. Later in het ziekenhuis wordt een scheurtje in de kuitbeen bij de enkel geconstateerd. Erik zal de rest van het toernooi niet meer in actie komen. Een grote aderlating voor het team. In de tweede helft is de wedstrijd gespeeld. Ondanks goed keeperswerk en veel inzet van de spelers bouwt Angola na 2x25 minuten de stand uit naar 18-1. Coach Marty van den Brand: ”Het is ongelooflijk veel pech voor Erik en ook ontzettend voor het team. We moeten dit als team dragen en verwerken. Morgen is de wedstrijd tegen Egypte. Dan moeten we er weer staan. Het is van cruciaal belang om deze wedstrijden te winnen en zodoende niet in de gevarenzone van degradatie naar de C-poule te komen. Onze doelstelling was en is handhaving in de B-poue. Morgen gaan we volle bak !"

Radio Rijnmond besteed aandacht aan de Roller Games

August 30, 2017

Radio Rijnmond zal de komende tijd aandacht besteden aan de Roller Games. De verrichtingen van het Nederlands rolhockey team worden op de voet gevolgd. Vrijdagmiddag 1 september in het programma Rijnmond Nu (16.00 tot 19.00 uur) is de eerste bijdrage. Een tweede bijdrage staat gepland voor zondag 3 september.

Niet Israël, maar Egypte in de poule van NederlandAugust 30, 2017 | sectie rolhockey NRB

Enkele dagen voor de start van het senioren rolhockey toernooi is er toch een wijziging gekomen in de poule samenstelling. Na de afzegging van Brazilië werd in eerste instantie Israël toegevoegd aan de poule van Nederland. Maar dit is nu weer aangepast en staat Egypte in speelschema. Egypte is de tweede tegenstander in de poule wedstrijden van Oranje.

Nederland - Egypte uitslag 8-0

NANJING - Nederland heeft de tweede wedstrijd op de Roller Games gewonnen met 8-0 van Egypte. Bij rust was de stand 2-0. Na de grote teleurstelling van de eerste dag door het verlies tegen Angola, maar vooral door het geblesseerd uitvallen van Eric Vives Boersma was Oranje erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten tegen Egypte. Nederland begon overtuigend aan de wedstrijd. Vanaf het begin werd Egypte onder druk gezet. Toch bleef de stand 0-0 nog lang op het scorebord staan. Pas na 8 minuten opende Nederland de score. Rico van den Dungen reageerde alert op een afstandsschot van Cesar Vives Boersma. Nog voor rust kwam Nederland op een verdiende 2-0 voorsprong via een mooie individuele actie van Rafael Morera Jeeninga. In de tweede helft weet Nederland het krachtverschil uit te drukken in doelpunten. Door goals van Cesar (3), Kylian, Timo en Niels loopt de score op tot 8-0. Ondanks enkele hachelijke momenten voor het goal van Nederland wist Joey van den Dungen met uitstekend keeperswerk de nul vast te houden. Bondscoach Marty van den Brand: ”Ik ben trots op mijn team. De blessure van Eric heeft een grote impact gehad op de jongens maar zij zijn er vandaag in geslaagd om de knop om te zetten en vol voor de winst te spelen”.Dinsdag speelt Nederland de laatste poule wedstrijd tegen USA

Nederland wint ook van USA

September 5, 2017 | sectie rolhockey NRB

Nederland – USA uitslag 8-4

NANJING - De laatste poule wedstrijd voor Nederland tijdens de Roller Games werd gespeeld tegen USA. Wederom een vroege ochtendwedstrijd voor Oranje. En omdat er met de bus ruim een uur gereisd moet worden vanaf het hotel, vertrok de bus al om 6 uur in de ochtend richting de sporthal. De verkeersdrukte in de Chinese miljoenenstad Nanjing viel gelukkig deze ochtend mee zodat de Oranjeselectie ruim op tijd aankwam in de sporthal. De wedstrijd begon erg slecht voor Nederland. Er waren nog maar net twee minuten gespeeld toen Nederland tegen een verrassende 2-0 achterstand aan keek. Onder luide toejuichingen van de aanwezige kunstrolschaatsgroep van Moerkapelle werd Nederland wakker en met 4 goals in drie minuten tijd kwam oranje “erop en erover”. Toch was de wedstrijd nog niet gespeeld want USA kwam snel terug tot 4-3. Maar wederom had Oranje een passend antwoord en nog voor rust stond de stand 6-3 op het scorebord.Na rust speelde Nederland een moeizame wedstrijd. Het lukte niet meer om USA onder druk te zetten. Op wilskracht en inzet lukte het Nederland om aan de goede kant van de score te blijven. De eindstand was 8-4. Een prima overwinning waarmee Nederland tweede wordt in de poule en nu donderdag in de kwartfinale moet spelen tegen Zuid Afrika. Bondscoach Marty van den Brand: ”Het was vandaag af en toe een beetje moeizaam, maar het belangrijkste is dat we de wedstrijd winnend hebben afgesloten en daarmee tweede zijn geworden in de poule. In de kwartfinale tegen Zuid Afrika moeten we vanaf het begin scherp zijn, dan maken we zeker een kans om door te gaan voor de plaatsen 1 tot en met 4.”.Morgen hebben we eerst een rustdag. Het waren lange en vermoeiende toernooi dagen. De rustdag komt dan ook als geroepen. Donderdag spelen we om 10.30 uur (Chinese tijd) en 04.30 uur (Nederlands tijd) de kwartfinale tegen Zuid Afrika.Doelpunten makers Nederland: Cesar Vives Boersma (4), Niels Janssens (2), Luuk Bisschoff, Rico van den Dungen

Oranje maakt zich op voor de kwartfinale

September 6, 2017 | sectie rolhockey NRB

Nederland speelt morgen (07-09-17) om 10.30 uur (04.30 uur NL tijd) de kwartfinale tegen Zuid Afrika. Zuid Afrika eindigde in poule A op de derde plaats, met evenveel punten als Macau maar met een iets minder doelsaldo. In deze poule eindigde Colombia op de eerste plaats en Oostenrijk op plaats 2.  Zuid Afrika is voor Nederland geen onbekende tegenstander. Tijdens het WK 2015 in Frankrijk won Nederland met 9-3 van Zuid Afrika. Echter de uitgangssituatie is nu anders vanwege de blessure van Eric Vives Boersma. Marty van den Brand:"We hebben onze speelstijl drastisch moeten aanpassen na het wegvallen van Eric. We missen een belangrijke schakel in ons spel. Maar we hebben kwaliteit genoeg om het op te vangen. Zuid Afrika wordt een lastige klus, maar we gaan er vol voor en hebben ook veel vertrouwen. Plaats bij de eerste 4 in de FIRS groep is onze doestelling, maar we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. De wedstrijd zal heaas niet worden uitgezonden via livestream, wel is het mogelijk om de score te volgen via een liveticker

Nederland verslaat Zuid Afrika en gaat naar halve finale

September 7, 2017 | sectie rolhockey NRB

Kwartfinale FIRS-groep
Nederland - Zuid Afrika uitslag 5-2

Nanjing - Nederland heeft zich geplaatst voor de halve finale van de FIRS groep door in de kwartfinale Zuid Afrika met 5-2 te verslaan. In de eerste helft speelde Nederland een ongelukkige wedstrijd. Oranje had het betere van het spel maar kon dit niet verzilveren met doelpunten. Paal en lat stonden keer op keer in de weg en ook werd er slordig omgegaan met de kansen. Zuid Afrika daarentegen ging zeer effectief om met de kansen. Uit 2 kansen werd 2x gescoord. Halverwege de eerste helft keek Nederland verrassend tegen een 0-2 achterstand aan. In de 21ste minuut was er eindelijk succes. Met een vlijmscherp afstandsschot scoorde Cesar Vives Boersma de “anslusstreffer”. Met de stand 1-2 gingen beide teams de rust in. Onder toeziend oog van Nederlands kampioen kunstrolschaatsen Sylvia Pistorius en trainster Henriette Dijkhuizen kwam Nederland in de tweede helft uitstekend uit de startblokken. Binnen 2 minuten werd de achterstand weggewerkt en nam Nederland een 3-2 voorsprong. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het overwicht van Nederland steeds groter. Tot grote opluchting van de oranje aanhang wist Nederland het overwicht nu ook uit te drukken in doelpunten. Na het laatste fluitsignaal stond de stand 5-2 op het scorebord.

Marty van den Brand: ”Ondanks de grote tegenslag in onze eerste wedstrijd hebben we onze doelstelling gehaald, een plaats bij de beste 4 landen van de FIRS groep. Als we dit terug vertalen naar de oude opzet van A en B WK staat Nederland nu bij de beste 12 landen van de wereld. We gaan nu verder strijden voor een Roller Games medaille.”.

Morgen speelt Nederland de halve finale tegen Frankrijk. Frankrijk begon in de WorldCup groep (beste 8 landen van de wereld) maar doordat zij laatste werden in de poule moesten zij verder spelen in de FIRS groep. Frankrijk versloeg in de kwartfinale USA met 6-12.

De wedstrijd van Nederland is om 10.30 uur plaatselijke tijd (04.30 uur NL tijd)De wedstrijd is via livestreaming te volgen (http://www.rollergames.tv/)

Nederland – Zuid Afrika 5-2 (1-2)Doelpuntenmakers Nederland : Cesar Vives Boersma (4), Niels Jansens (1)

Frankrijk te sterk voor Nederland

September 8, 2017 | sectie rolhockey NRB

Nanjing - In de halve finale van de FIRS cup moest Nederland aantreden tegen Frankrijk. Frankrijk was tijdens de Roller Games begonnen in de WorldCup-groep maar doordat zij in de poule met Argentinië, Italië en Portugal als laatste waren geëindigd, moesten zij het toernooi voortzetten in de FIRS-groep. Een mooie tegenstander voor Nederland om te zien waar oranje internationaal precies staat. Frankrijk is en blijft natuurlijk een A land en behoort gewoon tot de 8 sterkste landen van de wereld. Nederland speelde een goede wedstrijd. Het team van het technisch duo Marty van de Brand en Xinu Doncel kon lang meegaan met het tempo van de Fransen. Toch kon Oranje niet voorkomen dat Frankrijk een 0-3 voorsprong nam. De jonge Nederlandse selectie liet zich echter niet wegzetten en bood veel tegenstand. Via een aantal counters creëerde we nog een aantal goede kansen. Aan het eind van de eerste helft brengt Cesar Vives Boersma de stand terug tot 1-3. Ook in de tweede helft heeft Nederland een goed niveau. Wedstrijden als deze zijn natuurlijk goed voor de ontwikkeling van de jonge Nederlandse spelers. Deze ervaring nemen ze mee in hun rugzak. Nederland blijft lang in het spoor van Frankrijk, mede door fantastisch keeperswerk van Joey van den Dungen, maar in het laatste deel van de wedstrijd kan Frankrijk meer afstand nemen van Oranje. Verder zorgt de doelgerichte Cesar regelmatig voor gevaar voor het Franse goal. Een tweede Nederlandse doelpunt hangt in de lucht en die komt er dan ook via Cesar. Tot groot enthousiastme van de nederlandse kunstrolschaatsers van Moerkapelle die aanwezig waren om de rolhockeyers aan te moedigen !Morgen gaan we extra gas geven De einstand van de wedstrijd is uiteindelijk 2-9. Marty van den Brand: ”Een knappe prestatie van het hele team. Ik heb veel kunnen door wisselen om zodoende spelers extra rust te geven en zorgen dat we met een bronzen medaille naar huis gaan”. De tegenstander is dan Oostenrijk, dat met 8-1 van Duitsland verloor. De wedstrijd is om 12.30 uur (06.30 uur nederlandse tijd)

Oranje wint brons op de Roller Games

September 10, 2017 | sectie rolhockey NRB

Beste resultaat Nederland op WK sinds 2003

NANJING - Nederland wint van Oostenrijk en eindigt hiermee op de derde plaats in de FIRS-groep direct achter Frankrijk en Duitsland. De derde plaats in de FIRS groep betekend uiteindelijk een 11de plaats op de wereldranglijst. De hoogste klassering van Oranje sinds het WK van 2003, toen Oranje ook op de 11de plaats eindigde! Tegen Oostenrijk moest Nederland erg diep gaan. De laatste jaren eindigde Oostenrijk steevast boven Nederland op de WK’s. Maar in Nanjing tijdens de Roller Games waren de verhoudingen omgedraaid.

De Roller Games is een uniek sport evenement. Qua organisatie vergelijkbaar met de Olympische Spelen. Organisatorisch waren de Roller Games van een zeer hoog niveau. Jammer genoeg viel de publieke belangstelling in China voor de rolschaatssporten tegen. Bij het rolhockey toernooi waren de tribunes alleen op de finale dag goed gevuld.

Voor de Nederlandse delegatie was de samenwerking tussen de kunstrolschaatsers en het rolhockey zeer bijzonder. Daar waar mogelijk kwamen beide sporters groepen elkaar aanmoedigen bij de wedstrijden. Samen zijn we sterk en samen maken we elkaar sterker was zeker van toepassing. Ook hierdoor werden de Roller Games een unieke ervaring.

Het Nederlandse rolhockeyteam heeft optimaal gepresteerd tijdens de Roller Games. In de poule wedstrijden werd alleen de openingswedstrijd tegen Angola verloren. Angola eindigde uiteindelijk zeer knap op een vijfde plaats in de WorldCup groep. In de wedstrijd tegen Angola kreeg Nederland een grote tegenslag te verwerken. Aanvoerder en vaste basisspeler Eric Vives Boersma liep in deze wedstrijd een beenbreuk op en was hierdoor het verdere toernooi niet meer inzetbaar. Bewonderingswaardig hoe Eric met deze tegenslag is omgegaan. Heel het verdere toernooi heeft Eric het team positief ondersteund, ondanks het voor hem persoonlijk een enorme teleurstelling was dat hij geblesseerd aan de kant moest blijven zitten. De spelers hebben het gemis van Eric goed opgevangen. De wedstrijden tegen Egypte en USA werden gewonnen en ook in de kwartfinale tegen Zuid Afrika maakte Oranje geen fouten. In de halve finale tegen Frankrijk kwamen we met dit team te kort. Maar ook in deze wedstrijd hebben we kunnen laten zien dat Oranje dicht tegen het niveau van landen als Frankrijk en Duitsland aanzit. De selectie is nog erg jong. Maar liefst 3 spelers zijn nog maar 17 jaar. De komende jaren kunnen zij alleen nog maar groeien. Zeker als Eric weer fit is en aan de selectie kan worden toegevoegd.

De laatste wedstrijd van het toernooi tegen Oostenrijk had het team nog maar één doel. De derde plaats in de FIRS groep veilig stellen. En deze doelstelling werd dan ook gehaald, al moest het team erg diep gaan. Aan de hand van uitblinker Cesar Vives Boersma werd Oostenrijk met 5-3 verslagen. Met topscoorder Cesar heeft Nederland een groeibriljant in handen. In Spanje speelt Cesar op het hoogste niveau in de OK liga bij Igualada. Het Nederlandsteam voelt voor Cesar als familie zoals hij het zelf omschrijft. Hij speelt met trots en veel passie en plezier voor Nederland. Al is voor hem de situatie anders dan bij zijn club. Bij Igualada is hij één van de spelers, in Oranje moet hij vaak voorop gaan in de strijd. En dat laatste gaat hem steeds beter af. Een ander steunpunt van het NL team was tijdens de Roller Games goalie Joey van den Dungen. De oranje keeper heeft een ijzersterk toernooi gekeept en stond er op momenten dat hij er moest staan. Maar ook de overige spelers van de selectie hebben hun bijdrage geleverd. Luuk en Niels met hun internationale ervaring, Rico en Kyllian hebben wanneer het nodig was keihard gewerkt voor het team. Daarnaast hebben de jonge spelers Rafael, Timo en tweede keeper Luc de nodige speelminuten gemaakt en hiermee de nodige ervaringen opgedaan. Het team was een hecht team en daarmee hebben we de basis gelegd voor een geweldige teamprestatie. Ook het begeleidingsteam heeft zijn bijdrage aan het resultaat kunnen leveren. Het team heeft gedurende de week prima gefunctioneerd. Allereerst het technische duo bondscoach Marty van den Brand en assistent Xinu Doncel. Het is het tweede eindtoernooi dat zij samen de technische leiding over het Nederlands team hebben. Zij vullen elkaar prima aan en zijn samen een perfectie combinatie. De medische begeleiding was weer in vertrouwde handen van Dorien Schnackers. Zij heeft tijdens dit toernooi weer veel werk moeten verzetten om spelers op te lappen na een zware wedstrijd. Bovendien zorgde de beenbreuk van Eric natuurlijk ook voor de nodige extra aandacht.Samen met de andere leden van het begeleidingsteam Ben Veerman, Nico Janssens, Ton Sorensen en Eef Bal hebben we er samen voor gezorgd dat het team optimaal kon presteren en goed resultaat heeft kunnen neerzetten tijdens de eerste World Roller Games in Nanjing. Ik denk dat we met z’n allen erg trots mogen zijn op dit resultaat.