top of page

WK-B Canelones - Uruguay - 2012

Nederland wint openingswedstrijd met 3-0 van Israël

25 november 2012

Canelones - Nederland is het WK begonnen met een overwinning. Israël werd met 3-0 verslagen. Deze stand stond al bij het rustsignaal op het scoreboard. Oranje begon onzeker aan de wedstrijd maar wist gaandeweg de eerste helft het spel naar zich toe te trekken. Pas halverwege de eerste helft werd het openingsdoelpunt door Nederland gemaakt. Jeroen Dwars wist de Israëlische keeper van achter het goal te verrassen en de 1-0 te scoren. Hierna nam Nederland de controle over de wedstrijd. Door doelpunten van nogmaals Jeroen Dwars en een beauty van Niels Janssens, (direct uit de lucht genomen) zocht Nederland met een comfortabele 3-0 voorsprong de kleedkamer op.

In de tweede helft lukte het Nederland niet om tegenstander klem te zetten. Israël kwam diverse keren gevaarlijk dichtbij het goal van Nederland maar de ervaren Oranje Doelman Harold de Wit pareerde elke poging vakkundig. Toch maakte Nederland het zichzelf onnodig moeilijk. Door een blauwe kaart van Huey Verbeek met als gevolg een directe vrije slag namen de scoringskansen voor Israël steeds sterker toe. Maar Harold de Wit was in deze wedstrijd niet te passeren, zelfs niet toen de vrije slag tot driemaal toe overgenomen moest worden vanwege te vroeg in starten en te vroeg bewegen. Nederland overleefde de onder tal situatie en knokte zich naar het einde toe. De eerste belangrijke winstpunten zijn binnen.

Bondscoach Alfredo:”We zullen ons in de komende wedstrijden moeten verbeteren. Macau en Oostenrijk schat ik hoger in dan Israël. De gemaakte afspraken moeten beter worden nagekomen. Alleen dan zijn we als team sterk en kunnen we elke tegenstander op dit WK verslaan. “

De sensatie van de dag was toch wel de verrassende overwinning van Egypte op Engeland (4-3). Het winnende doelpunt werd enkele seconden voor het einde met een directie vrije slag gescoord. Dit leidde tot een grote vreugde uitbarsting bij de Egyptische spelers en begeleiding en werd gevierd op de baan. Echter er stond nog 1 seconde op de klok waardoor de scheidsrechters 2 spelers en 1 coach moesten bestraffen met een rode kaart. Echter dit maakte de vreugde taferelen na afloop er niet minder om in het Egyptische kamp en werd de hulp van boven uitvoerig bedankt!

Nederland ook te sterk voor Macau

26 november 2012

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd op het WK gewonnen. Oranje was met 8-5 te sterk voor Macau. Nederland speelde een sterke wedstrijd en zette vanaf het begin Macau sterk onder druk. Dit resulteerde gelijk al in een aantal grote mogelijkheden maar het geluk ontbrak bij Nederland in de beginfase. Een schot van Jeroen Dwars belande op de lat en ook Luuk Bisschoff en Niels Janssens wisten de kansen niet te benutten. Het was Macau dat als eerste op voorsprong kwam. Nederland liet het er niet bij zitten en nog in dezelfde minuut maakte Luuk Bischoff de meer dan verdiende gelijkmaker. Een super actie van Niels Janssen waarbij hij zich ontdeed van twee tegenstanders en daarna de keeper passeerde met een geplaatst schot zorgde voor een 2-1 voorsprong. Nederland speelt in deze fase goed rolhockey. De ingestudeerde patronen worden nu ook in de wedstrijden steeds meer zichtbaar en leveren meer rendement op. Alleen het effectief omgaan met de kansen is voor Oranje een probleem.

In de tweede helft hetzelfde beeld. Nederland domineert maar weet de kansen niet te verzilveren. Macau speelt op de counter en komt een aantal maal gevaarlijk dicht bij een doelpunt. Oranje doelman Joey van den Dungen laat zich echter niet verrassen en keept een zeer solide wedstrijd.

Toch valt de “anslusstreffer” voor Macau en komt terug op 3-2. Nederland blijft echter geconsenteerd spelen en komt halverwege de tweede helft op een verdiende 4-2 voorsprong via Jeroen Dwars. Hierna gaat Nederland in een hogere versnelling spelen en wordt de druk op het goal van Macau steeds groter. Via nog twee doelpunten van Jeroen Dwars, een penalty en een hard afstandsschot, komt Nederland op een veilige 6-2 voorsprong. Macau komt nog terug tot 6-3 door een benutte directe, maar daarna wordt het kanon Jeroen Dwars weer in stelling gebracht en met een verwoestend afstandsschot is de marge weer 4 doelpunten. Een mooie combinatie tussen Jeroen Dwars en Niels Janssen wordt door Niels op schitterende wijze verzilverd. Met nog enkele minuten te spelen staat de stand 8-3 op het scoorboard. In de laatste fase van de wedstrijd geeft Nederland onnodig de controle over de wedstrijd uit handen en hierdoor kan Macau nog terugkomen tot 8-5. Dit was ook de eindstand. Een prima overwinning van Nederland waarin de ingestudeerde patronen steeds beter worden toegepast. Bondscoach Alfredo Meier: “we zitten op schema, twee mooie overwinningen hebben we behaald in de eerste twee wedstrijden. Ik ben vandaag erg tevreden, maar we kunnen altijd nog verbeteren. Het toernooi moet eigenlijk nog beginnen. Morgen de laatste poule wedstrijden en woensdag de kwartfinale. Dan tellen deze resultaten niet meer mee en moeten we ons gaan plaatsen voor de halve finale”.

Nederland verliest van Oostenrijk
27 november 2014

Nederland heeft de laatste poule wedstrijd met 2-0 verloren van Oostenrijk. Oranje begon de wedstrijd erg nerveus en speelde te gehaast. Dit leidde tot onnodig veel balverlies. Beide landen wisten in de eerste helft echter weinig grote kansen te creëren. De ruststand was dan ook 0-0. In de tweede helft een geconcentreerder Oranje. De druk op het goal van Oostenrijk werd steeds meer opgevoerd. Enkele grote kansen werden door Nederland niet benut . Verdedigend werd er weinig weggegeven, maar 7 minuten voor tijd kwam Oostenrijk toch nog op een 1-0 voorsprong. Een afstandschot werd in eerste instantie nog gekeerd door goalie Harold de Wit maar in de rebound was de oranje keeper kansloos. Hierna volgde een alles of niets offensief van Nederland. Dit resulteerde in een penalty maar helaas werd deze niet benut. In de slotminuut viel de 10de teamfout tegen Nederland en de directe vrije slag werd door Oostenrijk benut en hiermee kwam de eindstand op 2-0. Voor Nederland is deze nederlaag zonder ernstige gevolgen. Nederland speelt nu de kwartfinale tegen de nummer 3 van de andere poule, het thuisland Uruguay.

De andere kwartfinale wedstrijden zijn:

16.00 uur Engeland - Macau

17.30 uur Oostenrijk - Egypte

19.00 uur Zuid Afrika - Israël

20.30 uur Nederland - Uruguay (23.30 uur nederlandse tijd)

halve finale van het WK!!

Nederland uitgeschakeld door Uruguay in de kwartfinale

28 november 2014

Het Nederland rolhockey team is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de halve finale. Uruguay was in de kwart finale met 6-2 te sterk voor Oranje. Nederland liep de hele wedstrijd achter de feiten aan. Een snel openingsdoelpunt van Uruguay was eigenlijk al meteen bepalend voor het verloop van de hele wedstrijd . De manier waarop dit doelpunt tot stand kwam was zeer dubieus. Er klonk duidelijk een fluitsignaal van één van de scheidsrechters, maar de Uruguay speelde gewoon door en tot verbijstering van alle Oranje spelers werd het doelpunt goedgekeurd. In de heksenketel van Cantelones wist Nederland zich niet staande te houden en de scheidsrechters gaven bij twijfel het voordeel keer op keer ten voordelen van Uruguay. Bij rust stond de stand de stand 4-0 op het scorebord. In de tweede helft een sterker Nederland. Met man en macht wordt geprobeerd om het gat van 4 doelpunten te dichten. Nederland komt door doelpunten van luuk Bischoff en Jeroen Dwars terug tot 4-2. Het team gelooft er weer in en zet aan tot een slot offensief. Maar juist in deze fase vallen twee makkelijk gegeven blauwe kaarten. Uruguay benut een directe vrije slag en scoort uiteindelijk ook de 6-2. Nederland ligt eruit. Wat rest zijn de wedstrijden om plaats 5 tot en met 9. De teleurstelling in het Nederlandse kamp is geweldig groot.

Nederland moet nu nog 4 wedstrijden spelen respectievelijk tegen Mexico, Macau, Egypte en Israël.

Nederland wint van Mexico maar moet de teleurstelling nog verwerken

29 NOVEMBER 2012

Nog geen 12 uur na de teleurstellende nederlaag tegen Uruguay moest Nederland de draad weer oppakken en donderdagochtend vroeg om 9.00 uur aantreden tegen Mexico. De eerste wedstrijd in de reeks om plaats 5 tot en met 9. Nederland speelde een slechte wedstrijd. Enerzijds vanwege de vermoeidheid en anderzijds vanwege de nog niet verwerkte teleurstelling. Bondscoach Alfredo Meier:”het is begrijpelijk dat de spelers vermoeit en teleurgesteld zijn. Maar we moeten dit afsluiten en vanaf nu alleen maar bezig zijn om het maximale er uit te halen, plaats 5 op de B-WK”.

De eerste hindernis Mexico werd genomen, Nederland won met 7-4, maar voor de volgende wedstrijden zal Nederland fanatieker en alerter moeten spelen.

De volgende tegenstander is Macau, donderdagavond om 20.30 uur (23.30 uur nederlandse tijd). Hierdoor speelt Nederland 3 wedstrijden op het WK binnen 24 uur !

Nederland wint weer van Macau

De derde wedstrijd binnen 24 uur op een WK, een slijtageslag voor Oranje maar het begeleidingsteam onder leiding van Bondcoach Alfredo Meier alles aan gedaan om de selectie weer op scherp te zetten voor de tweede ontmoeting met het land Macau.

In de eerste helft begint Nederland nerveus en onsamenhangend, daarna weet oranje het spel te domineren en de ingestudeerde patronen goed uit te voeren. Mooie combinaties zorgen er voor dat Nederland een 3-0 voor sprong opbouwt. In het tweede deel van de eerste helft raakt Nederland de controle over de wedstrijd weer helemaal kwijt. Onnodig veel bal verlies, duels worden niet gewonnen of bestraft met een teamfout en iedereen lijkt voor zich zelf te spelen. Tot grote ergernis van Bondscoach Alfredo Meier geeft Nederland de wedstrijd compleet uit handen en gaat Oranje met een minimale voorsprong van 4-3 de rust in. Een donderspeech van de bondscoach in de rust dat het zo echt niet kan en dat hij en de twede helft een ander oranje wilt zien..

En inderdaad in de tweede helft een Nederlands team zoals Alfredo Meier graag wil zien. De combinaties worden goed uitgevoerd, iedereen voert zijn taken goed uit en Nederland neemt de controle over de wedstrijd weer over. Groot compliment voor de jarige keeper Joey van den Dungen die in deze fase tot twee maal toe een directe vrije slag weet te stoppen. Nederland weet in de tweede helft nog één maal te scoren. Op het tandvlees beëindigd Nederland deze wedstrijd . Eindstand 5-3 voor Nederland. Alfredo Meier: ”Ik moet trots zijn op mijn jongens. Drie wedstrijden binnen 24 uur zou eigenlijk helemaal niet mogen op een WK. Complimenten voor de jongens dat ze het in de tweede helft zo hebben opgepakt. Dit is Nederlands team wat ik wil zien en waarmee we in de toekomst verder mee moeten bouwen”

Nederland verslaat Egypte

30 november 2012

De één na laatste wedstrijd van het toernooi speelde Nederland i tegen Egypte. Lange tijd was het onzeker of deze wedstrijd gespeeld zou worden. Eerder op de dag had Egypte geweigerd om tegen Israël te spelen omdat zij de staat Israël niet erkennen als land. Onduidelijk was wat hiervoor de consequenties voor Egypte zouden zijn maar uiteindelijk bleef het bij een 10-0 forfait uitslag en mocht Egypte gewoon aantreden tegen Oranje. Schande voor onze mooie sport !

De wedstrijd tegen Egypte stond ook in het teken van de wellicht de laatste wedstrijd van Harold de Wit in het shirt van Oranje. Een indrukwekkende carrière van 16 jaar wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Egypte. Harold de Wit: ”Het voelt voor mij erg vreemd aan maar dit zou wel eens mijn laatste wedstrijd voor Oranje kunnen zijn. Je weet het natuurlijk nooit maar ik verwacht niet dat ik er over 2 jaar weer bij ben. Het was een mooie tijd met veel hoogte en maar ook dieptepunten. Spijtig dat ik het niet kan afsluiten met een medaille”.

De wedstrijd tegen Egypte verloop in eerste instantie voorspoedig voor Nederland. Na een 3-0 tussenstand is de ruststand 4-2.

In de tweede helft raakt Nederland, zoals tijdens dit toernooi te vaak is voorgekomen, de controle over de wedstrijd kwijt. Egypte weet hun kwalitatieve tekortkomingen te compenseren met strijd en fysieke kracht. Egypte komt terug tot 4-4. Hierna pakt Nederland de draad weer op en met mooi combinatie rolhockey weet oranje definitief afstand te nemen van de Egyptenaren. De einduitslag is 9-4 in het voordeel van Oranje. Morgen de laatste wedstrijd tegen Israël, bij winst is Nederland “the best of the rest” met een vijfde plaats.

In de halve finale heeft Engeland gewonnen tegen Oostenrijk met 6-2. Engeland begon het toernooi slecht met nederlagen tegen Egypte en Zuid Afrika, maar daarna hebben ze zich goed hersteld.

In de andere halve finale verloor thuisland Uruguay met duidelijke cijfers van Zuid Afrika met 6-1.

De finale gaat tussen Engeland en Zuid Afrika, de wedstrijd om het brons tussen Oostenrijk en gastland Uruguay. De nummers 1 tot en met 3 promoveren naar de A-poule.

Nederland verslaat Israel en wordt vijfde.

1 december 2012

Nederland sluit toernooi af met winst op Israel in de laatste wedstrijd van het WK toernooi verslaat Nederland Israel met 3-2. Hierdoor eindigd Nederland op een 5de plaats.

In de finale was Zuid Afrika met 4-3 te sterk voor Engeland. Het brons gaat naar oostenrijk dat Uruguay 3-1 verslaat